Kategori:

Skolebarn

Tag:
Kategori:

Skolebarn

Tag:

Adrian (10) har ett viktig råd til barn som skal bytte barneskole

Det er ganske vanlig å bytte barneskole, men hvordan forbereder du og barnet dere best?

Hvordan bytte barneskole
HVORDAN BYTTE BARNESKOLE: Både mamma Karen og Adrian (10) ble til slutt storfornøyde med bytte av barneskole. Les mer om hvordan og Adrians gode råd for bytte barneskole i artikkelen. FOTO: Tove Eggen.

Lytt og les over 1000 bøker!

 • Få tilgang til fantastiske, interaktive barnebøker.
 • Prøv gratis i 2 uker.
 • Plusstids lesere får hele 30% avslag etter prøveperioden!
 • Vanlig pris er 89 kroner måneden. Du som leser av Plusstid betaler bare 59 kroner måneden.
 • Det er ingen bindingstid så du kan avslutte abonnementet når du vil.

KLIKK HER FOR Å KOMME I GANG

I noen familier er det jobben som fører til at både store og små må flytte til et nytt sted. For andre er det behovet for mer plass. Da dukker fort tanken opp; hvordan bytte barneskole på best måte?

For Karen Agnethe og Tor Ivar Berg ble en tre-roms i Oslo rett og slett for trang og upraktisk for dem og deres to barn, Adrian (10) og Adele (3).

— I utgangspunktet ønsket vi å finne et større sted i nærheten av Adrian sin skole, men vi fikk så mye mindre for pengene i byen. Å bytte barneskole var et spørsmål jeg egentlig ikke ønsket å måtte ta stilling til.

Men etter tips fra venner og kollegaer forsto Karen og Tor at det beste for familien var å flytte til et tettsted i Lørenskog. En kommune som ligger et drøyt kvarter med bil fra Oslo. 

Dårlig erfaring

Men Karen kviet seg for å måtte ta Adrian ut av en skole både han og de som foreldre elsket.

— Jeg byttet selv barneskole hele tre ganger som barn. Sjenert som jeg var hadde jeg ikke de beste opplevelsene med det.

Les ekspertråd fra barnepsykolog ved Nord Universitetet og Bufetat i Midt-Norge, Tore Aune, lenger ned i artikkelen.

Tor hadde også sine egne bekymringer.

— Vi visste jo at området var trygt og fint. Likevel bekymret jeg meg for hvordan han skulle få venner. Hvordan ville integreringen gå? Jeg var heldigvis ikke så bekymret for det akademiske. Skolene følger jo den samme opplæringsplanen.

Kriterier i budrunder

De bestemte seg derfor tidlig for å tilrettelegge så mye som mulig for Adrian. Planen var å bli godt kjent med nye foreldre og barn. Tanken var å sørge for at bytte av barneskole skulle gå så bra som mulig.

— Det var også viktig for oss å finne et hus vi kunne flytte inn i før skolestart i august. Derfor var dette et av kriteriene våre både ved søk og i budrunder. 

Håpet var at hvis Adrian kunne begynne fra semesterstart, var han kanskje ikke den eneste nye i klassen.

Råd til barn og foreldre som skal bytte barneskole

Pappa Tor var storfornøyd med nytt hus, hage og rikelig med plass til barna, men var spent på hvordan det sosialt sett skulle gå for Adrian. Foto: Privat.

Skolen var full — hva nå?

Drømmehuset ble funnet og kjøpt. Foreldrene sa i fra til den gamle skolen som da sendte flyttemelding til Lørenskog kommune. Tilhørende nærskole fikk så beskjed om at en ny gutt var på vei.

 

Lite visste hun da at Adrian kom til å måtte bytte skole to ganger det påfølgende året.

— Jeg hadde hørt så mye bra om skolen den nye adressen vår sognet til, men det falt meg ikke inn å spørre om de faktisk hadde kapasitet der!

Når familien på fire flyttet fra Oslo, var skolen helt full. Byggeprosessen av en ny barneskole på tettstedet — som skulle avlaste den gamle — var dog i gang.

I syv måneder måte Adrian derfor gå på barneskole et annet sted i kommunen.

— Shit, tenkte jeg. Hvordan skal han bytte barneskole to ganger? Med min egen erfaring friskt i minnet gruet jeg meg skikkelig på hans vegne, sier Karen.

Men hun bestemte seg for å snakke med Adrian så fort som mulig. Både om flyttingen og de to skolene han skulle begynne på.

— Han tok det jo helt fint, han! 

Adrian og Karen er fornøyde med bytte av barneskole
Både Karen og Adrian (10) er storfornøyde med den nye skolen, og hvordan bytte av barneskole har gått. Foto: Tove Eggen.

Adrian (10) sitt viktige råd

Adrian husker selv samtalen godt. 

— Jeg ble egentlig bare glad fordi jeg skulle flytte dit hvor en god venn av meg også hadde flyttet. 

Gutten tenkte at det kunne bli litt skummelt med nye mennesker, men da vi spør han om hva andre barn som skal bytte barneskole burde gjøre, har han ett viktig råd.

— Tør å gå bort til nye barn og bare si noe, hva som helst. Hvis du gjør det så er jo de aller fleste barn snille. De er jo også like spent på å bli kjent med et nytt barn, som du er. Så du må bare hoppe ut i det, litt som å hoppe fra fem-meter’n.

Læreren gjorde et stort poeng ut av alle som var nye, og hadde fokus på at alle skulle bli kjent. Det var viktig.ADRIAN BERG (10)

Læreren hadde mye å si

Han merket også hvor stor forskjell det utgjør når læreren har tid og mulighet til å presentere deg godt for klassen og ønske deg velkommen.

— På den første skolen jeg byttet til, følte jeg ikke at læreren var like inkluderende som på den jeg går på nå. Her gjorde læreren et stort poeng ut av alle som var nye, og hadde fokus på at alle skulle bli kjent. Det var viktig.

Den velartikulerte gutten fikk rett og slett en knakende god skolestart, selv om han begynte midt i vintersemesteret. 

— Så da var det kanskje ikke så hastverk med å flytte før august like vel da, ler Karen muntert.

Dekker ditt daglige behov

Dekk ditt daglige Omega-3 behov, med Möller's Den Originale Omega-3 kapsler.

Les mer

Nei, du rekker kanskje ikke alt…

Og Karen og Tor sine store planer, nei de ble det ikke behov for likevel.

— Tiden gikk plutselig så veldig fort! Vi hadde jo lille Adele som skulle bytte barnehage i tillegg. Og vi merket fort at Adrian stortrivdes på skolen han går på nå, sier Karen.

Det kan være lurt å sjekke ut nabolaget på forhånd.TOR IVAR BERG

Hun råder derfor om å senke skuldrene hvis du ikke rekker alt du skulle ha gjort. Så lenge stedet er bra og du snakker åpent med barnet ditt, går det fint hvis du ikke får tatt en kaffe med samtlige foreldre før skolestart. 

Tor er i tillegg veldig fornøyd med at de valgte et så barnevennlig strøk.

— Det bor veldig mange barn fra skolen i gata vår. Det tror jeg har hjulpet mye med en såpass enkel intergrering for Adrian. Så det kan være lurt å sjekke ut nabolaget på forhånd.

Myk, ribbestrikket ulltrøye

Ull er gull (eller, i dette tilfellet, sennepsfarget) for familiens minste medlemmer.

Les mer

Barnepsykologen: — Det er helt normalt å bytte barneskole

Hvordan bytte barneskole - råd fra Tore Aune, barnepsykolog ved Nord Universitetet og Bufetat i Midt-Norge.

Tore Aune, barnepsykolog ved Nord Universitetet og Bufetat i Midt-Norge.

Tore Aune, barnepsykolog ved Nord Universitetet og Bufetat i Midt-Norge, har lenge forsket på sosiale angstlidelser hos barn og unge, og har masse gode råd til hvordan best bytte barneskole.

— Som forelder er det viktig å huske på at det er normalt å flytte, og det er normalt at det går bra.

Aune mener nemlig at det er foreldrenes engstelse, eller glede, som legger føring på hvordan barnet takler flyttingen.

— Snakk positivt om det å bytte barneskole. Fortell om mulighetene på det nye stedet, trekk fram interessene barnet har og hvordan de kan fortsette med disse. Og for all del, ikke snakk så mye om det de går glipp av!

Når er det best å fortelle barnet om skolebytte?

Hvis du lurer på om det er best å vente med å fortelle poden at dere skal flytte, mener Aune du heller bør gjøre det motsatte.

— Det er en dårlig idé å skulle «beskytte» barnet ved å ikke informere om bytte av barneskole så tidlig som mulig. Husk at det er viktig for barn å få en god avslutning ved den opprinnelige skolen.

Ingen barn er like

Barn kan også reagere helt forskjellig på en slik beskjed, så det er viktig å ikke forvente en negativ respons.

— Barn har et vidt spekter av følelser og tanker. Måten de takler et bytte av barneskole er avhengig av hva barnet har med seg inn, og ikke minst hvordan foreldrene snakker om dette.

For mange er skolebytte en stor mulighet de gleder seg til; en ny plass, kanskje flere aktiviteter og større miljø. Mens for andre er det skummelt med mye nytt.

Anerkjenn at det er trist hvis det er trist, ta inn følelsene og si «det forstår vi». Følelsene er reelle og det er viktig å møte ungene på det, men samtidig være tydelig på at det er slik det blir.TORE AUNE

— Hvem som reagerer på hva er vanskelig å forutse. Vi ser dog ofte at barn som ikke hadde det sosialt helt topp på barneskolen, blomstrer når de får begynne på ungdomsskolen. Likeså at barn som var sosialt sterke, ikke alltid er helt komfortable med endringene ungdomsskolen byr på.

Rettigheter ved flytting

Barn har rett til å gå på nærskolen
Hvis nærskolen er full, kan eleven bli plassert i en annen skole i kommunen
En skole er full når skolen ikke lenger kan drive lovlig eller forsvarlig etter § 8-2 i opplæringslova
Kommunen har ansvar for å tildele plass til eleven
Kilde: Barneombudet.no

Oppretthold kontakt med den gamle klassen

Det kan også være fint å opprettholde kontakt med dem barnet gikk i klasse med. Så dra gjerne på besøk eller inviter til bursdag.
Og når barnet er trist, og syns bytting av barneskole er leit, ja da er det ifølge Aune viktig å møte dem i dette på en trygg måte.

— Anerkjenn og vis at du godtar det, dersom barnet uttrykker tristhet eller redsel ved det å skulle flytte. Ta inn følelsene og si «det forstår vi». Følelsene er reelle og det er viktig å møte ungene på det. Samtidig som du må være tydelig på at det er slik det blir.

Prøv å ikke avskjære barnet ved å si: «sånn skal du ikke føle» eller «dette er ikke noe å være trist for». Ta inn smerten til barnet og forklar at du forstår, men gå deretter videre, er Aunes råd.

Hvordan bytte barneskole til ny skole
Den nye skolen til Adrian var flunkandes ny og en såkalt iPad-skole. Det likte tiåringen godt! Foto: Tove Eggen.

I hvilken alder er det best å bytte barneskole?

Når det kommer til hvilken alder det er best å bytte skole i, bedyrer psykologen at du ikke skal bekymre deg så mye for dette

— Hvis du skal flytte, kanskje i forbindelse med jobb, og dette er det beste for familien som helhet, så spiller det ikke så stor rolle hvilken alder de har.

Mange går rundt med dårlig samvittighet, spesielt hvis skolebyttet går dårlig. Da er det lett å tenke at det var feil tid eller sted å flytte. Men det er viktig å normaliser det hele.

— Husk at det er mange som har flyttet før deg, sier Aune.

Ta kontakt med den nye skolen

Etter at du har meldt flytting til både tidligere skole og ny skole, hvis dette kreves, kan du gjerne forhøre deg om hvordan skolen tar i mot nye elever.

Aune mener at enhver skole bør ha en plan for hvordan de tar i mot nye i klassen og på skolen.

— Dette vil hjelpe hele klassen et steg videre, og det er viktig at elever ønskes velkommen og blir sett fra begynnelsen, akkurat som Adrian selv nevnte. Alle forberedelser som lærer, klassen og skolen gjør — før det nye barnet begynner — sier noe om at læreren tenker på barnet, og knytter dermed en relasjon mellom lærer og elev.

Derfor er det viktig at skolen har en gjennomtenkt plan for suksess blant nye elever. Slik informasjon kan gjerne tas opp og deles på foreldremøter, mener Aune.

Snakk med barnet om det triste

I hele prosessen rundt flytting og bytte av skole er det altså viktig å snakke med barnet, og ha en åpen dialog — på godt og vondt.

Men hvis du opplever at barnet ikke har det godt på den nye skolen, men heller ikke forteller deg hva som skjer, har Aune gode råd.

— Først og fremst er det viktig å spørre barnet rett ut en gang dere har god tid. Det er fint hvis barnet er avslappet, gjerne på kvelden. Pass på at barnet forstår at du som forelder tåler å ta i mot svaret.

Hvis du har lett for å avfeie barnets følelser, eller prøve å avlede fra negative situasjoner, kan barnet tenke at du egentlig ikke vil høre hvor vondt det har det.

— Noen barn velger å holde tyst for å beskytte foreldre som blir stressa av at barnet forteller noe trist.

Det kan hende at barnet savner sine gamle venner, og at det er på tide med et lite besøk.

Ta parallell-historier til hjelp

Opplever du derimot at det foregår noe på den nye skolen som ikke er helt bra, kan du ty til parellell-historier.

— Ved å fortelle barnet en historie som ikke handler direkte om barnet, men for eksempel om et annet barn som flyttet og ble plaget, kan det være lettere for barnet å gi sin mening om dette. Og dermed åpne opp om sine egne problemer.

Huskeliste for hvordan bytte barneskole:

 1. Snakk åpent om flyttingen i familien, så barnet får tid til å venne seg til tanken og mulighet til glede seg.
 2. Vær positiv og fokuser på det fine, men ta i mot det triste.
 3. Sjekk hvordan skolene i det nye området er, og ikke minst om de har kapasitet til flere elever.
 4. Forhør deg gjerne om det bor andre skolebarn i nabolaget dere er interessert i.
 5. Meld flytting til den opprinnelige skolen, og spør om de sender meldingen videre for dere eller om du må kontakte den nye nærskolen selv.
 6. Ta gjerne kontakt med den nye skolen og læreren for å høre hvilke rutiner de har for mottak av nye barn. Sosiallærer har vanligvis oversikt over dette.
 7. Pass på at barnet har blitt godt introdusert av skolen og lærer.
 8. Meld barnet gjerne inn i ulike aktiviteter allerede før de begynner på skolen. Som for eksempel fotball-camp eller forsker-leir.
 9. Oppretthold kontakt med tidligere skole ved å invitere til bursdag og dra på besøk, så lenge barnet selv ønsker det.
 10. Senk skuldrene og tenk positivt; det er helt normalt å flytte og det går mest sannsynlig bra.

Kilder: Tore Aune, barnepsykolog ved Nord Universitetet og Bufetat i Midt-Norge, og familien Berg.