Kategori:

Foreldrerollen

Kategori:

Foreldrerollen

Når ett glass er for mye

Det kan oppleves ubehagelig for barn at mamma eller pappa oppfører seg annerledes under påvirkning av alkohol – men hvor går grensen? Helst ikke drikk i det hele tatt, mener barna.

familiefest med barn og voksne som drikker alkohol
Under alkoholpåvirkning reduseres oppmerksomheten og sensitiviteten for barnets uttrykk og behov. – Foreldrene kan gå glipp av barnets signaler, advarer psykiater Kristine Bergem. Foto: iStock

Vi voksne tenker kanskje at stemningen begynner å løsne etter et par glass vin. For barna kan det derimot oppleves ubehagelig at mamma eller pappa oppfører seg annerledes – de legger gjerne merke til ting vi ikke ser selv, sier Randi Hagen Eriksrud.

Generalsekretær Randi Hagen Eriksrud i alkovett-organisasjonen AV-OG-TIL. Foto: Pressebilde

Randi er generalsekretær i alkovett-organisasjonen AV-OG-TIL, som jobber for å heve dialogen rundt alkoholbruk og grensesetting. Les mer om organisasjonen på deres nettsider. Problemområdet barn og alkohol tar mye plass i arbeidet hennes, og hun oppfordrer generelt foreldre til å kommunisere tydelige holdninger.

Randi Hagen Eriksrud påpeker at selv om det ikke finnes en fast grense for hvor mye det er greit å drikke – hvor mange glass eller enheter – så vil denne grensen alltid finnes hos barnet. Det er opp til foreldre å lytte til hva barnet uttrykker om alkohol.

– For et barn som har vonde opplevelser med mamma eller pappas alkoholbruk kan kanskje ett glass være nok til å vekke vonde følelser, mens andre barn tåler mer, sier hun.

Alkovett-organisasjonen AV-OG-TIL har selv spurt barna om hvor mye de synes at voksne kan drikke når de er sammen med barna:
I undersøkelsen svarte flesteparten ingen, ett eller to glass, forteller Eriksrud.

– Veldig få synes det er greit at voksne drikker mer enn to glass.

Les også: BARN OG FØLELSER

Ser du at tante fniser litt ekstra?

– Er det nødvendig å drikke når barna er til stede i det hele tatt?

Anne Kristine Bergem jobber som psykiater og forfatter. Hun har tidligere i karrieren jobbet med barn, foreldre og alkohol som fagrådgiver i det nasjonale kompetansenettverket BarnsBeste, i tillegg til å ha skrevet boken ”Jeg skal passe på deg – En fortelling om barn, alkohol og ansvar”.

Psykiater og forfatter Anne Kristine Bergem. Foto: Eivind Mo Andreassen

Bergem synes tallene er dystre.

– Det er 90 00 barn i Norge som har foreldre med alkoholrelaterte lidelser. Men hele 200 000 barn har problemer med sine foreldres alkoholbruk. Det betyr at det ikke er mengde og hyppighet av alkoholinntak i seg selv som oppleves problematisk, men det som skjer med foreldrene når foreldrene drikker.

I likhet med generalsekretæren i AV-OG-TIL trekker Bergem frem hvordan barn oppdager endringer hos de voksne lenge før de voksne selv føler seg beruset: Under alkoholpåvirkning reduseres oppmerksomheten og sensitiviteten for barnets uttrykk og behov, og foreldrene kan gå glipp av barnets signaler. Da får heller ikke barnet riktig respons fra de voksne.

For psykiater Anne Kristine Bergem er det klart hvor grensen bør gå.

– Høytider som jul og påske skal være ferie og kos for barn. At voksne drikker, er ikke kos for barn.

Hva hvis jeg selv avstår fra alkohol i en sammenheng der barnet mitt er til stede, men andre drikker alkohol rundt meg. Hvordan bør jeg håndtere situasjonen?

– Snakk med barnet! Forklar hva som skjer. Si for eksempel «ser du at tante fniser litt mer enn hun pleier og at hun er blitt rød på nesen? Det er fordi hun har drukket noe som heter alkohol. Det er en drikk som voksne drikker av og til, gjerne når de vil kose seg. Mange føler seg avslappet når de drikker alkohol, men man slapper også av i hjernen. Av og til slapper man av litt for mye, slik at man blir litt annerledes enn man er til vanlig. Synes du det er rart å se tante sånn, kanskje?»

– Barn kan tåle at andre voksne drikker og endrer seg, hvis deres egne nærmeste er trygge voksne i situasjonen, og kan forklare hva som skjer.

Les også: ATFERDSPROBLEMER HOS BARN

Den gylne middelvei

Men ikke alle velger å avstå fra alkohol – og et glass rødvin i et familieselskap trenger heller ikke å ødelegge kvelden for barna. Der noen praktiserer totalavhold for å markere tydelige grenser for barna sine, er andre kanskje mer opptatt av å etablere et sunt forhold til alkoholen.

Kan begge tilnærminger være riktig? Randi Hagen Eriksrud tror det.

– Vi vet at barn i stor grad arver drikkevaner og holdninger fra foreldrene sine. For noen betyr det å kutte alkoholen helt når man er sammen med barn, for de fleste betyr det å finne en god balanse som ivaretar både de voksne som vil kose seg med et glass vin, og det å vise gode holdninger for barna.

Å avstå fra alkohol handler ikke bare om oppdragelse, men å avstå fra å utsette barnet ditt for ubehaget som kommer med alkoholpåvirkede foreldre.Psykiater Anne Kristine Bergem

Men holdninger er én ting. Å avstå fra alkohol handler ikke bare om oppdragelse, men å avstå fra å utsette barnet ditt for ubehaget som kommer med alkoholpåvirkede foreldre. Psykiater Anne Kristine Bergem presiserer.

– Når vi snakker om foreldres alkoholinntak, handler det ikke om oppdragelse og holdningsskaping, vi snakker om å la barn slippe å kjenne på utrygghet i møtet med påvirkede voksne. Foreldre må snakke med barna sine om holdninger til alkohol på samme måte som når det gjelder andre viktige ting i livet.

Hun avslutter retorisk.

– For å sette det litt på spissen: Man bør også snakke med barna sine om seksualitet, men det er vel ingen som tenker at barn bør se foreldrene sine ha sex med egne øyne av den grunn?

Les også: BARNEOPPDRAGELSE – BARN OG HØFLIGHET

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer