Kategori:

Barnehagebarn

Kategori:

Barnehagebarn

Foreldresamarbeid i barnehagen: Slik kan du bidra

Selv om poden bruker store deler av dagen med de ansatte i barnehagen, er det mange ting du som forelder kan gjøre for å påvirke hverdagen deres.

Trivsel i barnehagen har stor betydning for de små. Her er tipsene til deg som har barn i barnehagealder.
Trivsel i barnehagen har stor betydning for de små. Her er tipsene til deg som har barn i barnehagealder. Foto: iStock

Det er som en jobb. Opp mot åtte timer hver dag, fem dager i uken. Bytt ut stresskoffert med lego-matboksen, slips med parkdress og kontorstol med tråsykkel – og vi er ikke så langt unna en fullverdig arbeidsdag.

Kathrine Mathilde Fagereng

Kathrine Mathilde Fagereng er barnehagelærer i Slagen barnehage i Tønsberg. Foto: privat

Barna bruker enormt mye energi og opplever utrolig mye i løpet av en vanlig dag i barnehagen, men en god barnehagedag skapes både i barnehagen og utenfor, sier Kathrine Mathilde Fagereng.

Hun er barnehagelærer i Slagen barnehage i Tønsberg, har master i barnehagepedagogikk og er forfatter av boka «Velkommen til barnehagelivet! Oppstart og tilvenning for barn og voksne». Som mamma til to, har hun erfaring med å både ta imot og levere i barnehagen.

For få kritiske foreldre

I denne saken deler hun sine beste råd til foreldre med barn i barnehage, og kanskje mest overraskende slår hun et slag for mer kritiske foreldre.

Vær kritisk, følg med og si ifra. Er det noe du lurer på eller føler deg uenig i, så snakk med personalet. Det er dessverre slik at det er alt for få kritiske foreldre, noe jeg har stusset over i alle de årene jeg har jobbet i barnehage. Du leverer fra deg det kjæreste du har, det å være kritisk betyr at du følger med på hvilken bagasje barnehagen fyller i sekken til barnet ditt, sier Fagereng og fortsetter.

– Det er mye bedre at du stiller spørsmål og sier ifra, enn at du lar vær. Jeg er helt overbevist om at trygge foreldre gir trygge barn. Det betyr ikke at du du må stille deg spørrende eller negativt til alt barnehagen gjør.

Pia Friis er fagkonsulent i Kanvas.

Pia Friis er fagkonsulent i Kanvas. Foto: privat

Kanvas er Norges største barnehagestiftelse med ideelle formål. De poengterer at det er mange måter å være gode foreldre på. Noen har lyst og mulighet til tett oppfølging av barnehagene, mens andre har det ikke. Barnehagen vil uansett ta kontakt dersom det er noe foreldrene trenger å bekymre seg over.

Vi tenker at foreldre ikke nødvendigvis trenger å være kritiske, men de må gjerne være engasjerte. For at barna skal ha det best mulig i barnehagen, og få en best mulig oppvekst, er et godt samarbeid mellom foreldre og barnehagen viktig. Da bør begge parter legge til rette for en åpen dialog, der man gjerne er nysgjerrig og interessert. Og det gjelder begge veier, sier Pia Friis, fagkonsulent i Kanvas.

Viktig med god relasjon

Ansatte i barnehagen skal gi foreldrene god informasjon om barnets hverdag, hva barnet er med på, leker, hva det liker og hvem barnet leker med.

Informasjon fra barnehagen kan hjelpe til med å få i gang samtalene med barna på hjemmebane, eller for å skjønne hvilken sang eller dansebevegelse barnet ditt prøver på rundt middagsbordet, sier Fagereng.

Men relevant informasjon fra foreldre til ansatte i barnehagen er like viktig for en fin dag i barnehagen, skal vi tro ekspertene.

Det er relevant å informere de ansatte, slik at de kan ha en større forståelse for barnets humør og reaksjoner, og i større grad tilrettelegge ved behov, sier Friis i Kanvas.

Det kan være dagsaktuelle ting, som at barnet har sovet dårlig, at det har vært stress og gråt på morgenen før levering. Men det kan også være mer overordnete saker, som at foreldrene går gjennom et samlivsbrudd.

En god relasjon til de barnehageansatte, som er noen av de viktigste menneskene i ditt barns liv, kan være en nøkkel for å bidra til en bedre barnehagedag for barnet ditt. Ikke minst fordi dette er mennesker barnet er veldig glad i.

– Jeg tror ikke alle foreldre forstår hvor knytta deres barn blir til de barnehageansatte som tilbringer hverdagene sammen med dem, sier Fagereng.

Barnas favoritt

Stabburet Leverpostei er naturlig rik på jern, og er en av de beste kildene til et godt jerninntak.

Les mer

Energi og overskudd

I dag er det mange barnehagebarn som meldes på organiserte fritidsaktiviteter som dans, turn eller skilek. Det kan bli mye for et barn som er sliten etter en lang barnehagedag.

Det høres kanskje ut som en selvfølge, men sørg for at barnet ditt får nok timer med søvn, hvile og at barnet får i seg sunn og næringsrik mat slik at det orker en aktiv dag i barnehagen, sier Fagereng.

Barn er forskjellige, og noen trenger mer ro og hvile enn andre.

Vi anbefaler foreldre å ikke være så ambisiøse på barnets vegne, men heller gi tid og rom for fri lek og å roe ned etter en lang barnehagehverdag. Det viktigste er å se an barnas personlighet og behov, sier Friis i Kanvas.

Dersom du har mulighet for det, lever heller tidlig, og hent tidlig, enn å komme sent og hente sent, foreslår eksperten.

– Leken starter gjerne tidlig om morgenen, og det kan være vanskeligere å komme inn i leken dersom man kommer sent, sier Friis.

Genser i merinoull

Langermet, tynn ullgenser i Svanemerket, 100 % myk og kløfri merinoull.

Les mer

Tips til et godt samarbeid:

Tiden ved levering og henting er gull
En fin sammenheng mellom barnehagen og hjemmet er gull verdt for barnet ditt, og god informasjonsflyt mellom barnehage og foreldre bidrar til dette. Bruk tiden når du leverer og henter barnet ditt.

Bli kjent med både barn og voksne i barnehagen
Lær deg navnene til både voksne og barn, si hei og bli kjent, det hjelper for at barnet ditt skal anse barnehagen som et trygt sted å være, og det gjør det enklere for barnet ditt og få venner.

Hold orden på garderobeplassen
Merk klær og utstyr og hjelp til med å holde orden i garderoben, da blir det triveligere for barnet. Sørg for at det alltid er nok skiftetøy og varme nok klær til utelek, ta også med hjem det som er blitt for lite, skittent og/eller vått.

Gi barnet nok energi
En lang barnehagedag er slitsomt. Sørg for at barnet ditt får nok timer med søvn, hvile og at barnet får i seg sunn og næringsrik mat slik at det orker en aktiv dag i barnehagen.

Hjemme når barnet er syk/har dårlig allmenntilstand
I barnehagen er det et høyt aktivitetsnivå store deler av dagen, derfor er det viktig at barnet er i god form. Hold derfor barnet hjemme når barnet er syk/har dårlig allmenntilstand.

Finn ut hva barnet er opptatt av
Følg med på det som skjer i barnets hverdag, les måneds-skrivene og følg med på planene som blir sendt ut – og bruk det til å få barnet i dialog hjemme.

Det er lov å si i fra
Er det noe du stusser over eller føler deg uenig i, så snakk med personalet. Det er mye bedre at du stiller spørsmål og sier ifra, enn at du lar vær. Men, et godt tips er gi kritiske tilbakemeldinger ved andre tidspunkter enn ved henting og levering.

Trygge foreldre gir trygge barn
Bruk tilvenningsperioden til å bli kjent med barnehagen, miljøet, kulturen, rutinene, de ansatte og de andre barna, og gjøre deg trygg når du leverer fra deg barnet ditt.

Kilde: Pedagog Kathrine Mathilde Fagereng