Kategori:

Barnehagebarn

Kategori:

Barnehagebarn

Slik får du barnehageplass utenom hovedopptaket

Det er dessverre ingen garanti for at du får barnehageplass når du søker utenom hovedopptaket. Likevel finnes det noen ting du kan prøve for å øke sjansene.

Barn som leker i barnehagen.
Du kan søke om barnehageplass hele året, ikke bare til hovedopptaket, men du er avhengig av at det er ledig plass i kommunen for at du skal få plass når du ønsker det. Foto: iStock

Du kan søke om barnehageplass når som helst på året, også utenom hovedopptaket, men det er ikke sikkert du får plass akkurat når du ønsker. Selv om alle barn har rett på barnehageplass, kan du ikke velge fritt når barnet skal starte i barnehagen.

Søker du med en annen oppstartsdato enn den barnet her lovfestet rett til, er du avhengig av at det dukker opp en ledig plass. I tillegg må barnet ditt være den neste på ventelista for at du skal få plassen.

Opptak til barnehage er regulert i Lov om barnehager (barnehageloven) og i Forskrift om saksbehandlingsregler ved opptak i barnehage, forteller Marie Therese Skinstad-Jansen, leder for Foreldreutvalget for barnehager (FUB).

Hvem har rett til plass når?

Barn uten barnehageplass som fyller ett år i …

  • … perioden januar til juli har rett til plass i august det året de fyller ett år.
  • … august, september, oktober eller november har rett til barnehageplass den måneden de fyller ett år.
  • … desember har rett til barnehageplass førstkommende august etter at de har fylt ett år.

Eldre barn uten barnehageplass har rett til plass i august.

I de fleste kommuner er søknadsfristen for hovedopptaket 1. mars. Søker du utenom dette, er du altså ikke en del av hovedopptaket.

– Fra august 2018 er det nye bestemmelser at barn kun kan regnes som tre år innenfor det halvåret de fyller tre år. Dersom barnehagen har mange barn som fyller tre år i vårhalvåret, kan det derfor være ledig barnehageplass fra nyttår, men praksisen om å ta inn barn på våren varierer også fra sted til sted, forklarer FUB-lederen.

Portrettbilde av Marie Therese Skinstad-Jansen, leder for Foreldreutvalget for barnehager

Marie Therese Skinstad-Jansen, leder for Foreldreutvalget for barnehager

Praksisen om å ta inn barn på våren varierer fra sted til sted.Marie Therese Skinstad-Jansen, FUB-leder

Hva skal til for å få barnehageplass?

Enten du søker om plass i en kommunal eller privat barnehage, er du avhengig at det er en ledig plass. Kommunene har oversikt over ledige plasser på sine nettsider, så det første du må gjøre, er å sjekke der.

Om det kan kalles et triks, er vel ikke så sikkert, men finner du en barnehage med ledig plass i din kommune, kan du altså søke på denne plassen når som helst på året. Ledige plasser fylles opp etter hvert, så søk med det samme for å øke sjansene dine.

Det betyr at det viktigste «trikset», er å være fleksibel og villig til å velge en barnehage som faktisk har ledig plass.

Les også: INSPIRERENDE MATPAKKETIPS TIL BARNEHAGEBARN OG SKOLEBARN

Hjelper ikke å smiske

Så, finnes det noen triks, noe ekstra man kan gjøre for å sikre seg en plass utenom hovedopptaket?
Dessverre er det ikke sånn at du kan dukke opp i barnehagen med nybakte boller og forvente ekstraservice. Det er strenge regler for tildeling av barnehageplasser, og kommunen plikter å følge disse.

– I henhold til lovverket skal kommunen sørge for å samordne opptaket, sier Skinstad-Jansen.

– Men du kan selvsagt ta kontakt med den enkelte barnehage og så kan de hjelpe deg videre i prosessen.

Sjekk private barnehager

De private tilbyderne har egne regler og vedtekter, så om du ønsker plass i en privat barnehage, må du sjekke opp den spesifikke barnehagens opptakskriterier.

Er du student kan det også være at det finnes studentbarnehager i din kommune. Du kan også få plass i noen studentbarnehager, for eksempel i Oslo, uten at du bor i samme kommune.

Les også: SLIK LÆRER DU BARNET DITT Å GÅ

Hvordan søker du?

Du søker om barnehageplass på nettsiden til kommunen der barnet har eller vil ha bostedsadresse ved oppstart. Siden ulike kommuner har litt ulike prosedyrer, må du sjekke hva som gjelder i akkurat din kommune.

De fleste steder kan du velge tre til fem barnehager hvor du ønsker å søke om plass. Vær oppmerksom på at retten til barneplass gjelder innenfor kommunen, så du kan få tilbud om plass i en barnehage du ikke selv har skrevet opp på ønskelisten, men den må ligge i samme kommune.

Les også: SLIK FÅR BARNET VENNER

Ønsker du en tidligere startdato?

Dersom du søker om plass før hovedopptakets søknadsfrist 1. mars (i de fleste kommuner), men ender opp med å få plass i hovedopptaket, altså fra august, er det viktig å takke ja til tilbudet for å beholde retten til barnehageplass. Etter at du har takket ja til plassen i august, kan du legge inn en ny søknad for å bytte barnehage eller endre oppstartsdato. Søknaden din om tidligere oppstart slutter nemlig å gjelde når du har fått et tilbud, uansett når startdatoen i tilbudet er.

La oss ta et eksempel: Barnet ditt er født i mai, og du ønsker barnehageplass fra april. Du søker om dette allerede i desember, altså i god tid før fristen for hovedopptaket. Månedene går uten at du hører noe, og plutselig får du svar om at barnet får plass fra august. Hvis du takker nei til dette tilbudet, mister barnet rett på barnehageplass helt til neste august. Takker du ja til tilbudet, kan du umiddelbart etterpå legge inn en ny søknad om å bytte barnehage. Da vil du igjen stå i kø for å få tildelt en eventuell plass som blir ledig før august. Du mister ikke plassen du har takket ja til før du eventuelt får et nytt tilbud. Søknaden gjelder da til du får et tilbud om plass eller selv sletter den.

Kilder: Barnehagefakta.no, Regjeringen, Barnehagenett.no, Oslo kommune

Barnas favoritt

Stabburet Leverpostei er naturlig rik på jern, og er en av de beste kildene til et godt jerninntak.

Les mer