Kategori:

Barnehagebarn

Kategori:

Barnehagebarn

De beste barnebøkene for de minste. Barnebøker 0-3 år.

Her er ekspertens tips i jungelen av barnebøker 0-3 år.

mor og baby leser en barnebok
De første barnebøkene har gjerne enkle bilder eller illustrasjoner av hverdagslige ting. Foto iStock

Noen barnebøker finner vi frem gang på gang og barna er like begeistret – se hvilke barnebøker 0-3 år som blir anbefalt av barnehagepedagogen og foreldre!

Skogstur med barn
Pedagog og barnehagelærer Pia von Krogh. Foto: Privat

Barnebøker 0-3 år

 – Den første boken til barna er gjerne en bok med autentiske bilder, for eksempel en bok om dyr. Bilder av kuer, griser, hunder og katter, og andre dyr som barna kan ha sett, sier Pia von Krogh.

Hun er barnehagelærer med fordypning i barnehageutvikling og endringskompetanse og har utdannelse innen pedagogisk veiledning for barnehagelærere.
”Pekeboka mi” av Kari Grossmann, er super som den første barneboken, anbefaler Pia.

De beste barnebøker 0-3 år
Tobarnsmor Maria Schwenke. Foto: Privat

Hjemme hos Maria Schwenke, mor til Aksel (2) og Mikkel (4), vitner en stabel med velbrukte pekebøker om flittig bruk.
– Jeg har vel sett i bøker med guttene fra rundt 1-årsalder. Bøker med enkle, fargerike bilder av de første tingene små barn blir kjent med, med ord til. “Min første bok om farger” har vært populær og “Peke, lære” har vi også sett mye i, sier Maria.

Da barna var helt små, var det gjerne bøker med lyd og fine bilder eller tegninger av barn i dagligdagse situasjoner, som de minste barna kjente seg igjen i, som slo an, sier Caroline Grasto.

barnebøker 0–3 år
Trebarnsmor Caroline Grasto. Foto: Privat

Hun er mor til Filip (4) og to skolebarn – en jente og en gutt, og har god erfaring med hvilke historier som fanger oppmerksomheten hos de små.
– De første bøkene handlet for eksempel om å sove i seng, om å spise, å bade eller leke. Tassenbøkene har vært stor suksess fra 1 års alder og opp til ca 2,5 år. Særlig de med flapper man kan åpne. Da leter man etter dyr og ting bak, for eksempel, dører og busker. Tassen er godt likt av både gutter og jenter.

Barnebøker for 2-åringen

For to-åringen er det riktig med bøker som barnet kan relatere til sitt eget liv, sier Pia.
– Det er da barnet begynner å utvikle ”jeg”-et. Bøker som ”Lisen får ikke sove” av Kaj Beckman, der Lisen tar med seg kosedyrene i sengen, en etter en, når hun ikke får sove og ”Emma og Thomas”-bøkene av Gunilla Wolde, som mange foreldre kan huske fra de selv var små, er relativt enkle i streken. Da kreves det ikke for mye av 2-åringen når det kommer til å skjønne innholdet. Bøkene oppmuntrer også til samtale fra barnas egen virkelighet.

Og så er “Emma og Thomas”-bøkene kjønnsnøytrale. Heldigvis er dette mer aktuelt i barnelitteratur igjen, noe som tas godt i mot av oss pedagoger, legger Pia til.

Barnebøker med lyd

– Bøker med lyd, sang og bilde har barna her likt veldig godt, forteller Maria.

Små, korte historer som “Hjulene på bussen” og “Leggetid for rampete valp”, der du kan ta opp din egen stemme så barna kan spille av historien igjen og igjen. Rundt 2-årsalder falt denne boken veldig i smak.

– Barna er da opptatt av dyr, og dyr med menneskelige egenskaper, som historier som denne, der pappa skal legge valpen om kvelden. Det skjer også mye på sidene, og barna lærer å kjenne igjen ting, sier Maria.

– “Syng med!” er også en fin lydbok med første vers av flere kjente, norske barnesanger. Og “Dyrelyder på bondegården” av Eric Carle, tipser Caroline.

– I barnehagen er lydbøker så populære at de gjerne har veldig kort levetid. De blir som oftest trykket ihjel ganske raskt. Men jeg kan også anbefale «Dyrelyder på bondegården», forteller Pia.

Eric Carle er også mannen bak en av Pias andre favoritter, klassikeren 
«Den lille larven aldri mett», en bok full av fine illustrasjoner og  som gjerne går i arv i generasjoner. En fin bok å ta frem i 2-årsalderen.

– Kari Grossmans “Se og si, barnets første ordbok”, passer også til 2-åringen. Og Olof og Lena Landströms bøker om Bæ og Bø, «Bæ og Bø får besøk», «Bæ og Bø i skogen», «Bæ og Bø i vinden». De handler om sauer som oppdager verden, på nynorsk, tipser Pia.

Barnas favoritt

Stabburet Leverpostei er naturlig rik på jern, og er en av de beste kildene til et godt jerninntak.

Les mer

Barnebøker for 3-åringen

– Fra 3-årsalder har Lillesøsterbøkene av Kari Grossman vært kjempepopulære her hjemme, sier Caroline.

De inneholder mange fine tegninger med masse små, morsomme detaljer.

  Ja, jeg anbefaler også bøkene om Lillesøster, sier Pia.

Som 3-åring kan barna begynne å se humor og utvikle evnen til se hva som er akseptert oppførsel og ikke. Lillesøster vil helst bestemme selv og barna kan se at det er morsomt at hun gjør ting som ikke er akseptabelt. Lillesøster finnes også på lydbok med fengende musikk og sang til.

Bøkene om Tambar handler også om å se seg selv i verden. Tambar er en barna kan relatere seg til. Han er egentlig et troll og historien fenger fordi han oppførere seg som et menneske, men har hale, forklarer Pia.

Hjemme hos Caroline har Albert Åberg slått bra an fra 3-årsalder. Han er en figur som har holdt seg populær gjennom flere generasjoner. Historiene får gjerne barna til å undres – her er det noe som er litt mystisk – finnes den usynlige vennen Skybert på ordentlig? Og hvor en moren til Albert?

Grave Grom har lite tekst, men flotte illustrasjoner og morsomme utbrettsider, mens bøkene om Tramp og Line av Axel Scheffler, handler om en kanin og en mus som er bestevenner og hjelper hverandre når noe går galt.

– Begge guttene er veldig glade i de bøkene. Jeg tror det er fordi de handler om aktiviteter som er aktuelle for barnehagebarn. De lærer seg å sette ord på på ting og beskrive aktiviteter de er interesserte i. Disse bøkene kan de holde på med lenge, forteller Maria.

– Det var nok også rundt 3-årsalderen at Mikkel så mye i Tassens tellebok, legger Maria til.

– Den er fin for å lære å forstå hva tallene egentlig handler om. Nå som han er blitt 4, er det Karsten og Petra og Kaptein Sabeltann som gjelder. Bøkene om Kaptein Sabeltann er vel de første der Mikkel kan sitte og følge med på en historie uten at det er bilder til alt som skjer.

Genser i merinoull

Langermet, tynn ullgenser i Svanemerket, 100 % myk og kløfri merinoull.

Les mer

Pedagogens anbefalinger – barnebøker 0-3 år

Til 1-åringen:
“Pekeboka mi” – Kari Grossmann

 Til 2-åringen:
”Lisen får ikke sove” – Kaj Beckman
”Emma og Thomas”-bøkene – Gunilla Wolde  
«Den lille larven aldri mett» – Eric Carle
“Se og si, barnets første ordbok” –  Kari Grossmann
“Bæ og Bø”-bøkene – Olof og Lena Landström

 Til 3-åringen:
“Simon kanin” – Stephanie Blake
“Bokstavene i rim og regle” – Anne-Lise Gjerdrum
“Morovers” – Andrè Bjerke
“Karsten og Petra”-bøkene – Tor Åge Bringsværd
“Tambar”-bøkene – Tor Åge Bringsværd
“Gruffalo”-bøkene – Julia Donaldson
“Albert Åberg”-bøkene – Gunilla Bergstrøm
“Kroppen” – Trond-Viggo Torgersen

Foreldrenes anbefalinger – barnebøker 0-3 år

Til 1-åringen:
“Min første bok om farger” – Litor forlag
“Peke, lære” – Rebus forlag

Til 2-åringen:
“Tassen”-bøkene – Eric Hill

Til 3-åringen:
“Lillesøster”-bøkene – Kari Grossman
“Albert Åberg”-bøkene – Gunilla Bergstrøm
“Grave Grom”
“Tramp og Line”-bøkene – Axel Scheffler
“Tassens tellebok” – Eric Hill

Gode lydbøker – barnebøker 0-3 år

“Dyrelyder på bondegården” – Eric Carle
“Hjulene på bussen” – Cappelen Damm
“Leggetid for rampete valp“ – Spektrum Forlag
“Syng med” – Fortellerforlaget