Skip to main content

Pass på småspising og smådrikking. Hva er usunt for tennene?
Foto: Yay Micro

Sunn livsstil – usunne tenner?

Selv om du spiser lite og ofte, får i deg fem om dagen og drikker flaskevann, kan du likevel få problemer med tennene. Vår moderne, sunne livsstil gir nemlig uante konsekvenser, og tenåringen i huset er ofte ekstra utsatt. Heldigvis vet Plusstid hvordan plagene kan forebygges!

Syreskader er i ferd med å bli svært utbredt i befolkningen, særlig blant ungdom. En klinisk studie blant 18-åringer i Oslo viste at hver tredje ungdom har syreskader på tennene. 

Selv ikke de helsebevisste blant oss slipper unna. Vår moderne livsstil med inntak av sunn drikke og mange småmåltider gjennom dagen, krever nemlig at vi tar vare på tennene våre på en ny måte, og ikke alle vet hva som hjelper.

Men først; hvordan vet vi om vi er utsatt?

Ising i tennene

Syreskader oppstår når tennene utsettes mye for syre, for eksempel i form av hyppig drikking av juice. Skrukork på flasker har ført til at vi ikke lenger drikker opp alt innholdet umiddelbart, men smådrikker over flere timer. 

– Smådrikkingen gjør at tennene utsettes for syre gjennom hele dagen, sier tannpleier Renate Derås. 

– Dette kan føre til at deler av den beskyttende, harde emaljen gradvis etser bort, og tannen blir ”myk”. På fagspråket kalles syreskader for erosjoner. Hvis erosjonene er store, må tannlegen erstatte den tapte tannsubstansen med plastfyllinger eller kroner. Det kan bli både dyrt og omfattende. 

Det første tegnet på syreskader, er groper i tyggeknutene i jekslene, spesielt i underkjeven. I tillegg blir emaljen tynnere slik at biter i tyggekanten lett kan knekkes av. 

– Det er ikke så lett å oppdage syreskader selv, men man kan kjenne det i form av ising når man drikker noe varmt eller kaldt. I tillegg vil tannlegen eller tannpleieren oppdage skadene hvis man går til årlige kontroller, sier Derås. 

Unngå småspising

Den sunne og slanke livsstilen, der vi skal spise lite og ofte, kan gå utover tennene.

– Det vil alltid være litt syre i munnen etter at vi har spist, det er en naturlig del av fordøyelsesprosessen. Jo oftere vi utsetter tennene for slike syreangrep, desto større sjanse er det for å få erosjoner, sier tannpleieren.

Frukt er sunt og næringsrikt, og en del av "fem om dagen". Siden det inneholder mye sukker og syre, anbefales det likevel kun å spise frukt i tilknytning til andre måltider, og å skylle munnen med vann etterpå.

– Småspising av frukt vil kunne gi etseskader på lik linje med juice og brus, sier Derås.

Les også: Skinnende rent bad.

Vann og melk er best

Noe av det viktigste du gjør for å forebygge syreskader, er å drikke mer vann og melk. Disse drikkene har nøytral pH-verdi, og er dermed mindre skadelig for tennene. Vann og melk er også de beste alternativene for kroppen generelt. Vann bør være den naturlige tørstedrikken, så kan man heller skeie ut med juice og brus av og til.

Det er også viktig å bruke en tannpasta som forebygger syreskader. Men ikke puss tennene rett etter at du har spist frukt eller drukket noe syreholdig. Det kan gjøre vondt verre. 

Vent med tannpussen

– Etter inntak av syre, blir emaljen bløt og sårbar. Det er som om børsten børster bort litt av emaljen hver gang, sier tannpleieren.

– Det beste er å vente en halvtime, og så børste tennene med myk tannbørste. Husk at dette gjelder barna også! Etter inntak av sukker eller syre er det bedre å spise eller drikke noe nøytraliserende, for eksempel en ostebit eller et glass melk.
10 tips for å unngå syreskader på tennene:

• Unngå overforbruk av sitrusfrukter og sure drikker, som brus. Drikk vann som tørstedrikk.  

• Unngå å drikke fruktjuice, kullsyreholdig og sur drikke mellom måltider og rett før sengetid. 

• Drikk melk, vann eller te i stedet for fruktjuice og vann tilsatt smak.

• Unngå å småspise eller smådrikke gjennom hele dagen. Dette gjelder også lett-produkter. 

• Bruk sugerør. Da kommer drikken i mindre grad i kontakt med tennene.

• Skyll med vann etter inntak av sure drikker og frukt.

• Ikke puss tennene rett etter inntak av sure drikker eller mat, eller etter oppkast. Skyll heller med vann eller fluorskylling.

• Ha regelmessig kontakt med tannlege eller tannpleier.

• Bruk en tannkrem med dokumentert effekt mot syreskader, og en myk tannbørste. 

• Daglig fluorskylling eller bruk av fluortabletter anbefales (2 tabletter á 0,25 mg). 

Bli medlem

Trykk her for gratis vareprøver og magasin i postkassen.

Bokmerk denne siden

Du finner igjen siden under "Mine lagrede sider" på Min side. Du må være medlem for å bruke denne funksjonen. Bli medlem.

Bruker du hårkur? :