Skip to main content

Gutt som leker på gulv
Foto:

Tips til gulvvasken

Et gulv skal ikke bare være pent å se på. Det skal også være godt å gå på og tåle ivrige barneføtter og kanskje litt middagssøl.

Stikkord: Rengjøring , gulv
Foto:

Det er lurt å tenke på hva rommet brukes til før du velger materialet. Her får du en liten gulvguide.

Tregulv

Tre er et rent naturmateriale som er mykt å gå på og egner seg til de fleste rom bortsett fra våtrom.

Rengjøring: Gulvet må aldri være gjennombløtt når du vasker det – da trenger vannet ned i sprekkene og kan gi skader både på treverk og overflate. Til daglig renhold anbefales tørrmopp. Er treet blitt skittent eller du føler behov for å friske litt opp, vasker du med mikrofibermopp oppvridd i lunkent grønnsåpevann. Unngå vannsøl på gulvet.Du kan også bruke mikrofibermopp sammen med en moppespray. Spray der det er flekker og gå over med mikrofibermoppen etterpå.

Vedlikehold: På et oljet tregulv med vanlig slitasje må du regne med å legge et tynt vedlikeholdslag med ny olje hvert tredje eller fjerde år. Et lakkert gulv trenger først å lakkeres igjen etter 10–15 år. Malte gulv kan ha noe kortere varighet.

Parkett

Parkett består av sammenpresset tre som er lagt i flere lag. Parkett kommer i mange ulike tresorter og er et slitesterkt underlag som egner seg i rom der man ferdes mye, for eksempel i stuen.

Rengjøring: Parkettleverandørene anbefaler at det brukes så lite vann og såpe som mulig på lakkert eller oljet parkett. Tørrmopp er derfor svært anvendelig på parkett. Fjern først overflatestøv med en tørrmopp. Gå deretter over med en mikrofibermopp som er vridd opp i vann tilsatt grønnsåpe, eller mikrofibermopp med moppespray.

Vedlikehold: En såkalt lakk-refresher kan gi lakkert parkett bedre glans, men etter en del års bruk (10–15) er det behov for å slipe ned og lakkere parketten på nytt. Fordelen er at man kan gjenta prosessen flere ganger og beholde gulvet fint i årevis.

Laminat

Laminat består som regel av et tykt og slitesterkt lag av plast over trykte mønstre på et underlag som kan bestå av plater av fibertre (som sponplater) eller ekte tre. Laminat er et rimelig og slitesterkt alternativ til trafikkerte rom.

Rengjøring: På både høytrykks- og direktelaminat kan du bruke et syntetisk vaskemiddel eller grønnsåpe. Ettersom overflaten er hard, er det liten mulighet for at støv og skitt skal feste seg. Gulvet er derfor lett å rengjøre, og det er ofte tilstrekkelig å bruke tørrmopp. Fjern eventuelle flekker med en fuktig mikrofibermopp, eller moppespray og mikrofibermopp.

Vedlikehold: Laminat kan ikke slipes, bones eller lakkeres når det blir slitt, slik som parkett. Derfor er det viktig å skåne gulvet ved å bruke filtknotter på alle møbelben og unngå å skyve/dra tunge møbler over gulvet.

Keramiske fliser

Flisene består av leire som er brent og kan være glaserte. Glaserte fliser er svært slitesterke og lette å rengjøre, og gjør seg derfor godt i rom der det lett blir søl, som gang og bad.

Rengjøring: Gulvflisene kan vaskes med en mikrofibermopp som er tilpasset fliser. For en grundigere rengjøring kan du for eksempel bruke baderomsspray. Spray på og la virke noen minutter før du vasker over med en våt klut. På vanskelig kalkbelegg kan du bruke børste eller svamp. NB! Til fliser av marmor anbefales skurekrem. Skrubb forsiktig og skyll godt med varmt vann etterpå. Til glaserte fliser kan du bruke et syntetisk vaskemiddel.

Vedlikehold: Uglaserte fliser (klinker) trenger en olje- eller vokshinne for å holde seg pene. For rengjøring av uglaserte fliser kan grønnsåpevann eller spesialprodukter fra jernvarehandelen benyttes.

Linoleum

Linoleum består av naturlige materialer som linolje, harpiks, tremel og kork. For mye vann kan ødelegge det beskyttende topplaget av voks, så linoleum bør ikke brukes i våtrom.

Rengjøring: Bruk først en tørrmopp for å fjerne støv. Vask deretter over med en mikrofibermopp vridd opp i en blanding av vann og vaskemiddel. Bruk ikke alkaliske rengjøringsmidler som soda, lut, grønnsåpe og salmiakk, da disse kan ødelegge linoleumens overflate.

Vedlikehold: Bruk en vaskevoks når linoleumen blir litt matt. Vaskevoks får du kjøpt hos en fargehandler eller et byggvarehus. Det er ingen regel for hvor ofte du bør bone gulvene, se an hvor slitt eller matt gulvet er.

Vinyl

Vinyl er rimelig, mykt og vanntett. Det er derfor et godt alternativ til fliser på våtrom – og da slipper du også å rengjøre fuger. NB: Limet som brukes til legging av vinyl kan gi avgasser. Luft derfor godt ut før rommet tas i bruk.

Rengjøring: Fjern først overflatestøvet med en tørrmopp. Deretter går du over med en mikrofibermopp oppvridd i grønnsåpevann.

Vinyl gir en lun følelse og kan derfor være et økonomisk alternativ til fliser og varmekabler.

Impregner med grønnsåpe

Vasker du ubehandlet tregulv med grønnsåpevann den første tiden, vil du impregnere det siden såpen legger seg som et beskyttende lag over treet. Husk å følge anvisningen på produktet.

Relaterte produkter

Krystal Grønnsåpe

Krystal Grønnsåpe

Det naturlige og effektive rengjøringsmiddelet!

Mer om produktet

Bli medlem

Trykk her for gratis vareprøver og magasin i postkassen.

Malin Skaar

Malin Skaar, ekspert på:Oppholdsrom

Hei,
Jeg er leder for Lilleborgs Forbrukerservice. Jeg tar i mot daglige henvendelser fra forbrukere, og har god erfaring med å svare på spørsmål. Spør meg om alt som har med Lilleborgs produkter å gjøre! Jeg svarer også på generelle spørsmål om rengjøring, tøyvask og flekkfjerning.

Bokmerk denne siden

Du finner igjen siden under "Mine lagrede sider" på Min side. Du må være medlem for å bruke denne funksjonen. Bli medlem.