Skip to main content

Pensel Pensle møblene med treolje før de settes bort.
Foto: iStockphoto

Pakk bort utemøblene på denne måten

For å få en god start på utesesongen neste år, er det lurt å gi utemøblementet god behandling før du setter dem bort for vinteren. Her er enkle og effektive tips.

Møbler og terrassebord av tre

Mot mugg- og soppdannelse: Fjern blader og annet rask som har festet seg på møblene i løpet av sommeren. Spyl med en hageslange om nødvendig. Lag en kloroppløsning bestående av ½ dl klor per liter vann. Bruk kaldt vann, slik at du unngår at kloren fordamper. Spray på klorblandingen, og la den virke en time. Skyll av med hageslangen. La treet tørke i et døgn, før du pensler møblene med treolje (fås kjøpt i spesialforretning).

Mot grønske: Hvis møblene har fått grønskeflekker, kan du gå frem på samme måte som ved mugg- og soppdannelse. Når treoljen har fått virke ett døgn, setter du deretter treet inn med algedrepende middel (fås kjøpt i spesialforretninger).

 Hvite tekstiler kan blekes ved å påføre klorblanding og la den sitte en stund.

Møbler i plast

Hvit plast: Sorte prikker eller flekker er tegn på mugg. Dette kan du fjerne med en klorblanding – 1 dl klor per liter vann. Vask bort prikkene, og skyll godt av med rent, varmt vann.

Farget plast: Fargede møbler har godt av en omgang med skurekrem og svamp. Bruk eventuelt skrubb eller stålull. Men husk å kvitte deg med stålull som ikke skummer mer, ellers kan den lage riper i plasten.

NB: Ikke bruk klor på fargede møbler, da den virker blekende.

Grillsesongen også over? Slik steller du grillen før vinterdvalen

Tekstiler

Små hageputer: Disse kan få en omgang i vaskemaskinen. Har de fått jordslag (svarte flekker), bør du bruke et vaskemiddel med blekesystem. Dette finnes ofte i vaskepulver for hvitt og lyst tøy.

Store hageputer: Er putene for store for maskinen, kan du bruke en salmiakkblanding: ½ dl salmiakk per bøtte kaldt vann (7 liter).

Slik gjør du: Legg puten på terassebordet eller et annet flatt underlag. Væt et lyst håndkle i salmiakkblandingen, og legg det over. Bank puten med en teppebanker, langkost eller badmintonracket. Gjenta på andre siden. Vri håndkledet når det blir skittent. Bruk så en klut med salmiakkvann til å gå over flekker. Ikke gni, men trykk kluten mot flekken for å løse den opp. Skyll godt over med rent vann før du legger putene til tørk i solen.

Parasoll og markiser: Bruk en blanding av 1 dl klor per liter varmt vann. Ha den på en klut, og vask stoffet godt. Skyll av med rent vann umiddelbart etterpå.

Blomsterkasser og -potter

Fjern gamle blader og jord. Vask pottene i en balje med oppvaskkost og oppvaskmiddel. Stygge flekker kan fjernes med skurekrem og svamp. Skyll godt av med rent vann til slutt.

Bli medlem

Trykk her for gratis vareprøver og magasin i postkassen.

Malin Skaar

Malin Skaar, ekspert på:Bil og utendørs

Hei,
Jeg er leder for Lilleborgs Forbrukerservice. Jeg tar i mot daglige henvendelser fra forbrukere, og har god erfaring med å svare på spørsmål. Spør meg om alt som har med Lilleborgs produkter å gjøre! Jeg svarer også på generelle spørsmål om rengjøring, tøyvask og flekkfjerning.

Bokmerk denne siden

Du finner igjen siden under "Mine lagrede sider" på Min side. Du må være medlem for å bruke denne funksjonen. Bli medlem.