Skip to main content

Utemøbler Fargede utemøbler har godt av en omgang med skurekrem og svamp!
Foto: NTB Scanpix

Pakk bort utemøblene på denne måten

For å få en god start på utesesongen neste år, er det lurt å gi utemøblementet god behandling før du setter dem bort for vinteren. Her er enkle og effektive tips.

Møbler og terrassebord av tre

Mot mugg- og soppdannelse: Fjern blader og annet rask som har festet seg på møblene i løpet av sommeren. Spyl med en hageslange om nødvendig. Lag en kloroppløsning bestående av ½ dl klor per liter vann. Bruk kaldt vann, slik at du unngår at kloren fordamper. Spray på klorblandingen, og la den virke en time. Skyll av med hageslangen. La treet tørke i et døgn, før du pensler møblene med treolje (fås kjøpt i spesialforretning).

Mot grønske: Hvis møblene har fått grønskeflekker, kan du gå frem på samme måte som ved mugg- og soppdannelse. Når treoljen har fått virke ett døgn, setter du deretter treet inn med algedrepende middel (fås kjøpt i spesialforretninger).

 Hvite tekstiler kan blekes ved å påføre klorblanding og la den sitte en stund.

Møbler i plast

Hvit plast: Sorte prikker eller flekker er tegn på mugg. Dette kan du fjerne med en klorblanding – 1 dl klor per liter vann. Vask bort prikkene, og skyll godt av med rent, varmt vann.

Farget plast: Fargede møbler har godt av en omgang med skurekrem og svamp. Bruk eventuelt skrubb eller stålull. Men husk å kvitte deg med stålull som ikke skummer mer, ellers kan den lage riper i plasten.

NB: Ikke bruk klor på fargede møbler, da den virker blekende.

Grillen

Utsiden: Bruk en skurekrem eller kjøkkenspray. Gni med en børste eller svamp, og avslutt med mikrofiberklut.

Risten: Stålull er veldig effektivt for fjerning av matrester og fett. Du kan også legge både rist og annet fettet utstyr i en blanding av salmiakk og Zalo: 1-2 dl salmiakk og en god sprut Zalo per bøtte med vann. La risten ligge i blandingen til skitten løsner. Gå deretter over med en børste, og skyll av.

I stedet for svamp kan du bruke gamle filler til å vaske grillen.

Tekstiler

Små hageputer: Disse kan få en omgang i vaskemaskinen. Har de fått jordslag (svarte flekker), bør du bruke et vaskemiddel med blekesystem. Dette finnes ofte i vaskepulver for hvitt og lyst tøy.

Store hageputer: Er putene for store for maskinen, kan du bruke en salmiakkblanding: ½ dl salmiakk per bøtte kaldt vann (7 liter).

Slik gjør du: Legg puten på terassebordet eller et annet flatt underlag. Væt et lyst håndkle i salmiakkblandingen, og legg det over. Bank puten med en teppebanker, langkost eller badmintonracket. Gjenta på andre siden. Vri håndkledet når det blir skittent. Bruk så en klut med salmiakkvann til å gå over flekker. Ikke gni, men trykk kluten mot flekken for å løse den opp. Skyll godt over med rent vann før du legger putene til tørk i solen.

Parasoll og markiser: Bruk en blanding av 1 dl klor per liter varmt vann. Ha den på en klut, og vask stoffet godt. Skyll av med rent vann umiddelbart etterpå.

Blomsterkasser og -potter

Fjern gamle blader og jord. Vask pottene i en balje med oppvaskkost og oppvaskmiddel. Stygge flekker kan fjernes med skurekrem og svamp. Skyll godt av med rent vann til slutt.

Relaterte produkter

Klorin

Klorin

Effektiv mot flekker, bakterier, mugg og sopp.

Mer om produktet

Bli medlem

Trykk her for gratis vareprøver og magasin i postkassen.

Malin Skaar

Malin Skaar, ekspert på:Bil og utendørs

Hei,
Jeg er leder for Lilleborgs Forbrukerservice. Jeg tar i mot daglige henvendelser fra forbrukere, og har god erfaring med å svare på spørsmål. Spør meg om alt som har med Lilleborgs produkter å gjøre! Jeg svarer også på generelle spørsmål om rengjøring, tøyvask og flekkfjerning.

Bokmerk denne siden

Du finner igjen siden under "Mine lagrede sider" på Min side. Du må være medlem for å bruke denne funksjonen. Bli medlem.