Skip to main content

Potteplante Slik ompotter du plantene dine.
Foto: NTB Scanpix

Ompotting av stueplantene

Alle potteplanter trenger fra tid til annen en større potte og ny jord. Det kalles ompotting, og bør normalt skje om våren når plantene skal i gang med en ny vekstsesong. Her er gartnerens tips til ompotting av planter.

 

Stikkord: Hage

Størrelsen på potten som en plante står i, påvirker plantens levevilkår. En liten plante i en stor potte, vil øke faren for soppsykdommer fordi planten har liten evne til å ta til seg vann. Dermed tar det lang tid før jorda tørker opp, og sykdommer vil kunne utvikle seg. Det er derfor viktig at potteplanter til enhver tid har en passelig stor potte. Etter hvert som planten og røttene vokser, vil potten ”krympe” . Ompotting gir mer plass til røttene, og tilfører planten frisk jord.

- Jorden vil naturlig bli dårligere når den står lenge i en potte, og derfor er det viktig at plantene får ny og næringsrik jord, sier gartner Elisabeth Heen Johnsgård.  

Slik potter du om dine potteplanter

  • Fyll de nye pottene halvveis opp med god jord, gjerne iblandet litt lekakuler for god drenering. Den nye potten bør være 1-2 størrelser større enn den gamle.
  • Løsne planten forsiktig fra den gamle potten. Ikke dra planten ut, men klem og rull heller på potten, eller dytt en butt gjenstand gjennom hullene i bunnen av potten.
  • Rist gjerne litt på røttene for at den gamle jorden skal falle fra og sett planten i den nye potten etter å ha lagt jord i bunnen slik at planten havner i riktig høyde i forhold potteåpningen.
  • Fyll opp med jord slik at planten blir stående like dypt i jorden som tidligere.
  • Trykk til rundt roten så den får god kontakt med den nye jorden.
  • Vann godt.
  • Ha gjerne litt næringstilskudd i vannet fremover når du skal vanne potteplantene dine.

Disse plantene renser luften

Kilder: hageinboks.no

Bli medlem

Trykk her for gratis vareprøver og magasin i postkassen.

Malin Skaar

Malin Skaar, ekspert på:Bil og utendørs

Hei,
Jeg er leder for Lilleborgs Forbrukerservice. Jeg tar i mot daglige henvendelser fra forbrukere, og har god erfaring med å svare på spørsmål. Spør meg om alt som har med Lilleborgs produkter å gjøre! Jeg svarer også på generelle spørsmål om rengjøring, tøyvask og flekkfjerning.

Bokmerk denne siden

Du finner igjen siden under "Mine lagrede sider" på Min side. Du må være medlem for å bruke denne funksjonen. Bli medlem.