Skip to main content

Høstplanter Selv om luften er kaldere, kan man fortsatt pynte i hagen med årstidens planter.
Foto: OBP

Gjør hagen klar for vinteren

September er en ideell måned for å forberede hagen på vinteren og neste års blomstring. Her er noen tips til hvordan du skal forberede hagen på den kalde årstiden.

Stikkord: Hage
Foto: OBP

Luking og raking

  • Har ugresset fått fritt spillerom i sommer, bør du benytte anledningen til å luke før frosten kommer. Husk at det ofte er lettere å få med seg røttene hos ugresset når jorden er blitt mer fuktig.
  • Dødt løv bør rakes opp, blir det liggende vil det forhindre at det kommer til lys og luft, og gressplenen blir ødelagt. Løvet er fint å bruke til å dekke plantene med, det gir skydd i en kald årstid.
  • Har du stauder er det imidlertid best å la dem få visne i fred, fordi de visne bladene beskytter planten gjennom vinteren og våren.

Planting og beskjæring om høsten

Frisk gjerne opp bedene med noen nye høstblomstrende stauder. Plantene etablerer seg fint nå som jorden er fuktig og temperaturen lavere. Løvfellende busker går i hvile om høsten, og de kan plantes selv om de har mistet bladene. Ved høstplanting av busker trenger du ikke å gjødsle før til våren, siden røttene er i hvile og en del av næringen vil vaskes ut gjennom vinteren. Neste vår vil disse trærne kunne begynne veksten tidlig, og dermed ha et fortrinn i forhold til de som har stått i potte.

  • Høsten er også tiden for å plante løk, stauder og eventuelt høstplanter.
  • På høsten kan du klippe både kirsebær og moreller.
  • Er det behov for å fjerne store greiner av bjørk eller lønn, bør dette gjøres nå.
  • Beskjær også de eldste greinene på rips, solbær og stikkelsbær. På den måten vil det komme nye greiner neste år, og busken vil bli både friskere og gi mer bær.
  • Har du epletrær i hagen kan du imidlertid vente med å beskjære disse til våren. Det samme med rosebuskene.

Vern planter og krukker mot frost

Planter som har fått stå på verandaen eller i hagen i sommer, som pelargonia og stueplanter som ikke tåler noe særlig frost, bør tas inn nå. Husk også å ta inn utekrukker som ikke tåler frost. Utemøbler bør også settes under tak, eventuelt pakkes inn. Hageredskapene, som vi har en tendens til å stue vekk i hui og hast, kan med hell stelles og rengjøres.

Har du lyst til å forlenge gleden over en fargerik hage, kan du fylle utepotter med planter som kan klare seg langt utover vinteren. Og med for eksempel høstlyng, pyntekål, sølvkrans og prydgress kan du glede deg over en fargerik og hyggelig hage, terrasse eller inngangsparti i ellers mørk og grå årstid.

Bli medlem

Trykk her for gratis vareprøver og magasin i postkassen.

Malin Skaar

Malin Skaar, ekspert på:Bil og utendørs

Hei,
Jeg er leder for Lilleborgs Forbrukerservice. Jeg tar i mot daglige henvendelser fra forbrukere, og har god erfaring med å svare på spørsmål. Spør meg om alt som har med Lilleborgs produkter å gjøre! Jeg svarer også på generelle spørsmål om rengjøring, tøyvask og flekkfjerning.

Bokmerk denne siden

Du finner igjen siden under "Mine lagrede sider" på Min side. Du må være medlem for å bruke denne funksjonen. Bli medlem.