Skip to main content

Vaniljestjerne Vaniljestjerne: Saftig gjærbakst med smak av vanilje, kardemomme og kanel.
Foto: Fra boka "Bakeglede"

Vaniljestjerne - gjærbakst i toppklasse!

Vaniljekrem, kanel og sukker i en saftig gjærdeig er himmelsk godt. Så hva passer vel bedre enn å kalle kringlen for en vaniljestjerne?

Oppskriften på vaniljestjerne nedenfor er hentet fra kokeboken Bakeglede av Lise Stenersen. - Jeg har vært glad i kaker og søtsaker så lenge jeg kan huske. Minnene om sjokoladekaken til mormor, wienerbrødene til farmor og mammas deilige vafler, har betydd mye for meg, forteller Lise som har latt seg inspirere av minnene da hun skrev boken sin.

Mer informasjon om Bakeglede og flere fristende oppskrifter finner du på www.somethingsweet.no. Lise er også ivrig på Instagram med kontoen @sunlizz det du også kan la deg inspirere til å finne frem din egen bakeglede.

Vaniljestjerne

 Ingredienser   

 • 1 kg hvetemel
 • 1 ½ pk tørrgjær
 • 3 ts kardemomme
 • 2 dl sukker
 • 7 dl melk
 • 200 g smør
 • egg til pensling

Fyll

 • 2 ss smør
 • 4 ss sukker
 • 2-3 ts kanel
 • 4-6 ss ferdig vaniljekrem

Pynt:

 • 3-4 klyper perlesukker

Hell mel, gjær, sukker, kardemomme og salt i en bolle. Smelt smøret i en kjele og ha i melken. Varm opp til blandingen holder ca. 37 °C. Du vet at det er 37 °C når du ikke kjenner fingeren din om du putter den i blandingen.

Hell melkeblandingen i kjøkkenmaskinen (bruk eltekrok) og elt deigen godt sammen i ca. 15 minutter. Hvis deigen er litt for klissete, kan du tilsette litt mer mel til den slipper lett fra bollen. Dekk bollen med plastfolie og sett den på et lunt sted til deigen har est seg ca. dobbelt så stor.

Fyll: Ha romtemperert smør, kanel og sukker i en bolle og rør godt sammen.

Kna deigen godt med litt mel til den blir smidig og fin å jobbe med. Del deigen i to og deretter hver del i fire. Kjevle ut den ene delen til en sirkel ca. 3-4 millimeter tykk. Legg den på et bakepapir. Smør på 1-2 ss vaniljekrem i et tynt lag. Kjevle så ut neste del og legg den på toppen. Smør på et tynt lag av kanelblandingen, kjelve ut del tre og smør på et tynt lag vaniljekrem. Kjelve ut den siste delen og legg den på toppen. Dra og klem den litt utover slik at den dekker de andre lagene.

Sett så et glass i midten av sirkelen, bruk en skarp kniv og skjær seksten like deler. Begynn med en strek opp, en ned, en til venstre og en til høyre. Så tre streker i mellom hver av disse. Da skal du ha seksten like deler. Ta så to deler og vri disse to ganger inn mot hverandre og klem sammen endene. Gjenta dette hele veien rundt. Klem alle endene en gang til, men om noen spretter litt opp så gjør ikke det noe. Stjernen blir like fin uansett. La den heve i ca. 20 minutter.

Pisk et egg og pensle hele stjernen. Dryss så over litt perlesukker til pynt. Stekes på 225 °C i ca. 15-18 minutter. Følg med mot slutten, så den ikke blir for mørk.

Bli medlem

Trykk her for gratis vareprøver og magasin i postkassen.

Bokmerk denne siden

Du finner igjen siden under "Mine lagrede sider" på Min side. Du må være medlem for å bruke denne funksjonen. Bli medlem.

Bruker du hårkur? :