Skip to main content

Leirbål Lag mat på bålet neste gang du er ute på tur.
Foto: iStock

Turtips: Matlaging på bålet

Vi nordmenn er ivrige turfolk - året rundt. Skal du på utflukt som involverer et måltid i det fri, har vi noen gode tips du kan ta med på turen.

Stikkord: mat , oppskrift , Turmat
Foto: iStock

Skal du på tur og har planer om å tilberede middagen på bål eller primus, er det del ting det kan være lurt å huske på før du sitter klar ved bålet. 

Pakk i sekken

  • Kvist, bark eller noen tørre grener - spesielt viktig om vinteren
  • Vedkubber
  • Litt avispapir
  • Opptenningsbriketter - kan gjøre båltenningen atskillig enklere. Det er lov i jukse litt..
  • Fyrstikker - evt også lighter
  • Eventuelt primus/kokeapparat
  • En god kniv
  • Servise: stor kopp, dyp tallerken, kniv, skje og gaffel
  • Kjeler og evt stekepanne til matlagingen
  • Eventuelt stekespade
  • Smør eller olje til steking
  • Rikelig med drikke/vann
  • Hodelykt
  • Sitteunderlag
  • Plastpose til søppel
  • Tørkerull/dorull og evt våtservietter
  • Gnagsårplaster

Klar for skitur: Slik kler du deg!

Mat på bålet

Det kan være lurt å tilberede mest mulig av maten før du drar hjemmefra. Kutt opp det som skal deles og pakk det ned i bokser hver for seg. Kan du eventuelt halvsteke noe, så det bare er å varme opp?

Noen ting tar atskillig lenger tid på åpen ild enn på komfyren hjemme, og kan være lurt å sette igang så fort du har fått skikkelig fyr på bålet. Skal du koke opp vann eller kaffe, heng på kaffekjelen eller vannkjelen med en gang. 

Skal det spikkes grillspyd? Sett noen igang med dette mens andre tenner bål.

Pinnebrød

Det kan lønne seg å vente til de verste flammene har gitt seg og det er godt med glør før du starter med kokkeleringen. Så unngår du å ødelegge maten med røyk og flammer.

En klar bålfavoritt er pinnebrød, med eller uten pølser inni.

  • 4 dl hvetemel
  • 1⁄2 ts salt
  • 2 ts sukker
  • 2 ts bakepulver
  • 5 ss soyaolje
  • ca. 11⁄2 dl vann

1. Bland sammen det tørre.

2. Tilsett olje og vann og rør sammen til en glatt, ikke for klissete deig.

3. Ha litt olje rundt deigen og legg den i en brødpose eller isboks (olje for at deigen ikke skal klistre seg til posen).

4. Spikk pinner og tvinn deigen rundt pinnene.

5. Stek over glørne. Åpen ild vil gi svartbrent brød. Snu pinnene ofte.

Foliepakket mat som pølsebiter og grønnsaker kan legges rett på bålet, og doble brødblingser med ost og skinke blir herlige varme ostesmørbrød. Til dessert kan du grille frukt og marshmallows på spyd.

Bålpannekaker

  • 4 stk egg
  • 3 dl hvetemel eller 50/50 siktet og sammalt hvetemel
  • 1⁄2 ts salt
  • 5 dl melk

Bland mel og salt, og bland inn halvparten av melken til en jevn og tykk røre. Tilsett resten av melken og visp inn eggene.

Lag pannekakerøren hjemme og hell den over på en flaske. Pass på at flasken er tett, og legg den i en plastpose for sikkerhets skyld. Bruk en stekepanne med langt skaft, og husk stekespade eller noe annet til å snu pannekakene med, samt smør til steking. 

Ha med suppe på termos? Prøv hjemmelaget blomkålsuppe

Opptenningstips til bålet

Det er lov til å brenne bål i skogen mellom 15. september og 15. april, men man må alltid vurdere forholdene. 

  • Er det veldig tørt eller kraftig vind, forsikre deg om før du tenner opp at du kan klare å slukke bålet forsvarlig. 
  • Finn en lun plass hvor det ikke blåser for mye, og pass på at det ikke er vegetasjon eller annet ved bålet som kan ta fyr. Ikke tenn bål rett på fjellet, da kan steinen sprekke.
  • Lag gjerne en ring av steiner og legg noen solide vedkubber nederst.
  • Bygg deretter bålet oppå. Hvis bål i snøen, lag en “seng” av granbar først.
  • Pass på at det kommer luft til.
  • Tenn på helt nederst, med vinden.

Det er viktig at veden er helt tørr, spesielt ved opptenning. Ved som ligger på bakken kan ofte være fuktig, så det kan være lurt å samle opptenningsved fra den nederste delen av stammen på gamle trær eller busker. Gammel furu inneholder kvae og brenner godt.

Til slutt: Husk å samle sammen all søppel og sjekk at bålet er helt slukket og kaldt før du forlater rasteplassen.

God tur!

Kilder: matprat.no, tine.no

Relaterte produkter

Våtservietter

Milde og myke våtservietter

Rengjør skånsomt uten å tørke ut eller irritere huden

Mer om produktet

Easy Wipe Kjøkken

Easy Wipe Kjøkken

Effektive engangskluter som gjør det enkelt å holde kjøkkenet rent

Mer om produktet

Allroundkrem

Dr Greve Pharma Allroundkrem

Forebygger og pleier irritert og tørr hud

Mer om produktet

Hånd & Ansikt renseservietter

Hånd og Ansikt Renseservietter

Et godt alternativ når man ikke har vann i nærheten

Mer om produktet

Bli medlem

Trykk her for gratis vareprøver og magasin i postkassen.

Bokmerk denne siden

Du finner igjen siden under "Mine lagrede sider" på Min side. Du må være medlem for å bruke denne funksjonen. Bli medlem.

Bruker du hårkur? :