Skip to main content

Eltefritt grytebrød Lag deigen før du går på jobb, og stek brødet etter arbeidstid.
Foto: MatPrat

Eltefritt brød

Du slipper å elte, og deigen kan stå en lang arbeidsdag eller over natten før den skal bakes ut. Med andre ord helt forståelig at eltefritt grytebrød er blitt populært!

Stikkord:
Tekst: MatPrat
Foto: MatPrat

Oppskriften passer fint til en gryte på 24 cm i diameter. Gryten du bruker bør tåle 250 °C og ha lokk.

  • 400 g hvetemel
  • 100 g sammalt hvete, fin eller sammalt rug
  • 6 ss havregryn
  • 4 ss solsikkekjerner
  • 2 ss sesamfrø
  • 2 ss linfrø
  • 2 ss valmuefrø
  • 2 ss chiafrø
  • 11⁄2 ss salt
  • 1⁄2 ts tørrgjær
  • 41⁄2 dl vann

Fremgangsmåte

  •  Bruk en sleiv og bland det tørre sammen i en bolle. Hell i vann og rør deigen raskt sammen. Deigen skal være fast, men fortsatt litt klissete. Dekk bakebollen med lokk eller plastfolie, og hev deigen i romtemperatur i 12-18 timer.
  • Dryss godt med mel på et ark bakepapir, og hvelv deigen over på arket. Deigen er litt klissete. Bruk en slikkepott eller litt mel på fingrene og brett sammen deigen fra kanten og inn mot midten. Gjenta bretteprosessen et par ganger til brødet begynner å holde formen. Strø eventuelt på litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret.
  • Snu deigen og legg den med brettesiden ned på bakepapirarket. Sørg for å ha godt med mel på arket slik at brødet ikke setter seg fast under etterhevingen. Snu bakebollen over deigen, og la brødet etterheve i 1 ½ time.
  • Når brødet har stått på kjøkkenbenken i 1 ½ time, sett inn en støpejernsgryte med lokk i stekeovnen og skru ovnen på 250 °C. La gryten stå i stekeovnen en ½ time slik at den blir god og varm.
  • Ta den varme formen ut av stekeovnen når deigen er ferdig hevet. Strø litt mel i bunnen av gryten. Løft opp deigen ved hjelp av bakepapiret og hvelv den over i gryta. Dryss eventuelt litt frø på toppen. Ha på lokk og sett gryten tilbake i stekeovnen. Stek brødet i 30 minutter.
  • Ta av lokket på gryten, skru stekeovnen på 200 °C, og stek videre i 10 - 15 minutter til brødet har fått en fin gyllen farge og en sprø stekeskorpe. Vend brødet ut av gryten og avkjøl på rist. 

Frokosttips til hele familien!

Relaterte produkter

Sun Alt i 1 Turbo Gel

Sun Alt i 1 Turbo Gel

Norges første gelbaserte maskinoppvaskmiddel - spesielt egnet til kortprogram!

Mer om produktet

Sun Alt i 1 Max Power

Sun Alt i 1 Max Power

Norges bestselger !

Mer om produktet

Bli medlem

Trykk her for gratis vareprøver og magasin i postkassen.

Bokmerk denne siden

Du finner igjen siden under "Mine lagrede sider" på Min side. Du må være medlem for å bruke denne funksjonen. Bli medlem.

Bruker du hårkur? :