Skip to main content

Butter chicken - en indisk favoritt Smørkylling eller butter chicken er en berømt indisk matrett. Her er oppskriften.
Foto: Sarita Sehjpal

Butter chicken - en indisk favoritt

Hva lager du når du har kylling, nøtter, smør, honning og tomater liggende? Sarita Sehjpal, kokk og gründer av matmerket Saritas, er ikke i tvil: Prøv butter chicken - den indiske retten med en stor plass i britiske mathjerter. 

Butter chicken - smørkylling -  er den mest kjente retten både i og utenfor India. - Historien har seg slik at under kolonitiden i India kom det noen engelske offiserer til restauranten Moti Mahal i Delhi ved stengetid. Offiserene ønsket mat og kokken hadde kun tandoori kylling, smør, honning, tomater og nøtter liggende. Av frykt for straff måtte kokken komponere noe i full fart og resultatet ble det vi i dag kjenner som butter chicken. Britene elsket nemlig retten så mye at de ba kokkene om å perfeksjonere den, forteller Sarita Sehjpal. Gründeren av det indiske matmerket Saritas har selv besøkt restauranten der retten ble skapt og hentet inspirasjon til sin egen versjon av Butter chicken, som hun deler med PlussTids lesere.

Til 4 personer

  • 1 kg kyllingfilet

Marinade:

  • 8 ss yoghurt naturell/gresk/tyrkisk yoghurt
  • 2 ss hvitløk- og ingefærpuré
  • 3 ss sitronsaft/eddik
  • 1 ss garam masala
  • 1 ss salt
  • 2 ss tandoori masala

Saus:

  • 50 g smør
  • 2 ss nøytral olje
  • 6 grønne kardemommekapsler
  • 1 kanelstang
  • 2 store løk, finkuttet
  • 2 stk tomater
  • 1 boks hakkede tomater
  • 1 ts chili pulver
  • 2 ss paprika pulver
  • 1 ts spisskumminpulver
  • 2 ss garam masala
  • 2 ss honning
  • 3 ss kokosmasse
  • 3 ss malte cashewnøtter
  • 5 dl kyllingkraft
  • 1 dl kremfløte
  • 1 ss salt (eller etter smak)
  • ½ kardemommepulver
  • Fersk koriander

Slik lager du indisk butter chicken:  

Bland sammen alle ingrediensene til marinaden i en bolle, og i kyllingstykkene. Smør dem godt inn med marinaden. Dekk til bollen og sett den kjølig i minst 1 time, og gjerne lengre. Stek kyllingstykkene i 20 minutter på 200 grader.

Smelt smøret på middels varme i en dyp panne og tilsett oljen. Ha i knuste kardemommefrø, kanelbark og muskatblomme i ca ½ min, ha i løk. Stek den blank og myk. Tilsett chilipulver, korianderpulver, spisskumminpulver, paprikapulver, garam masala, honning og salt. Tilsett 3-4 ss vann dersom krydderne begynner å brenne seg fast. Bland inn de hermetiske tomatene. La dette surre sammen på middels varme i 3-4 minutter, tilsett kokosmasse, og malte cashewnøtter.

Ha i kyllingkraft og fløte og la det koke i 4-5 min før en har i de ferdigstekte kyllingstykkene. Kok over middels varme i 10-15 min. Før servering tilsettes ½ ts kardemommepulver og fersk koriander. Strø cashewnøtter på toppen ved servering. Server med ris og nan.    

Besøk saritas.no for inspirasjon og flere oppskrifter på indiske retter

Bli medlem

Trykk her for gratis vareprøver og magasin i postkassen.

Bokmerk denne siden

Du finner igjen siden under "Mine lagrede sider" på Min side. Du må være medlem for å bruke denne funksjonen. Bli medlem.

Bruker du hårkur? :