Skip to main content

Hvordan lykkes med plantekasser Bybonde Andreas Capjon
Foto: Lene Neverdal

Hvordan lykkes med plantekasser

Slik kommer du i gang med å dyrke dine egne grønnsaker på liten plass. Supre tips fra bybonde Andreas Capjon.

Stikkord:

– Det mest populære var ruccola og ulike typer bønner. Men folk plantet alt fra tobakk til fargerike mais. Alt kan dyrkes i plantekasser, forteller Andreas Capjon.

Andreas er offisiell bybonde på Losæter i Oslo sentrum, rett bak Operaen. Da de for fem år siden annonserte at de ville bli 100 parseller (5 kasser per parsell) tilgjengelig for dyrking i Herligheten parellhage, fikk de inn over 4000 søknader! Ikke bare var det rift om plantekassene på Losæter, ifjor ble de fleste plantesentre rundt om i landet ribbet for plantekasser og tilbehør. Og det meldes om like stor interesse i år. Plantekasser kalles også pallekarmer eller dyrkingskasser.

Her er Andreas´ topp tips for å lykkes med plantekasser:

KJØP AV PLANTEKASSER

De fleste hagesentre, samt kjeder som Biltema og Jula selger plantekasser.

– Du kan kjøpe brukte, og dermed billigere, pallekarmer på for eksempel Pallebua i Groruddalen, tipser Andreas.

Bybonden mener det kan være greit å ikke bruke trykkimpregnerte materialer. Men siden det uansett bør legges duk mellom treverket og plantene, bekymrer han seg personlig ikke for at planter skal ta til seg stoffer brukt i impregneringen.

– Selv liker jeg godt å bruke forskalingsplank. De har et røft uttrykk og er billigst.

Du bør sette to plantekasser oppå hverandre. Det gir planter mer plass til å vokse og sette et godt rotsystem, i tillegg trenger du da ikke å vanne så vanvittig – som du må med bare én kasse.

TOMMELFINGERREGEL 1: GOD JORD

– Bruk gjerne sekkejord som utgangspunkt og miks med kukompost.

Beregn 8 sekker jord til en dobbel plantekasse. 1 av de 8 sekkene bør være kukompost.

Det er lurt å lage en spesialmiks i én eller flere kasser til svært næringskrevende planter som tomat, squash, sellerirot eller purre. Da bør 3 av de 8 sekkene være kukompost.

Kompostportalen.no har en oversikt over hvor du får kjøpt næringsrik og miljøvennlig kompostjord. Kukompost kan eventuelt byttes ut med markkompost eller  bokhasi.

TOMMELFINGERREGEL 2: VANN HELLER MYE OG SJELDNERE ENN LITE OG OFTE 

Tørste planter tørker ikke bare ut, de blir også pinglete fordi planter trenger vann for å ta til seg næring. Jo mer jord, jo større vannlagringskapasitet. Plantekasser har begrenset plass. To plantekasser oppå hverandre gir greit med jord. Men vannbehovet varierer med hvor tett du dyrker og nedbørsmengder.

– Det er ofte vanningen det skjærer seg med for folk flest.

Andreas understreker at du bør gå for rotbløyte når du vanner.

– Heller mye og sjeldnere enn lite og ofte.

Uten rotbløyte er det fare for at plantene ikke lager et stort nok nettverk av røtter, noe som gjør dem mer sårbare for tørke.

Foto: Lene Neverdal

TOMMELFINGERRELGEL 3: UNNGÅ AT ALT BLIR MODENT I SOMMERFERIEN

Følger du instruksjonene på frøpakkene slavisk, vil mange grønnsaker være modne midt i fellesferien.

– Planlegg så du får høstet når du er hjemme. Begynner du litt før med for eksempel salater, kan du høste en runde og så en ny runde rett før du drar på ferie.

Tar du lettvintløsningen og kjøper småplanter i stedet for å så, kan du plante dem i plantekasser når faren for nattefrost er over- de fleste steder rundt 17. mai.

TOMMELFINGERREGEL 4: HUSK Å ETTERGJØDSLE

Selv om du har et godt grunnlag, så bør du ettergjødsle med flytende plantenæring fra juli og utover. Særlig gjelder dette næringskrevende planter. Ikke-næringskrevende planter kan godt få en skvett ettergjødsling nå og da. Du kan kjøpe gjødsel på hagesentre, bybonden oppforder alle til å velge økologiske alternativer.

– Du kan også lage flytende plantenæring selv. Har du hørt om gullvatten?

– Gullvatten, hva er det?

Andreas humrer.

– He-he. Det kalles også pissevann.

– Urin blandet med vann i forholdet 1:10 er kjempefin gjødsel! Du er et lite kretsløp i deg selv. Legesøsteren min har forsikret meg om at urin er helt uten patogener, det vil si helt uten smittestoffer. Det lukter også mindre enn brenneslevann. I Sverige er gullvatten det helt store.

Mann vanner plantekasse

 SLIK BLIR JORD MER VANNLAGRENDE

Bland inn granulert leire. Dette kan kjøpes på hagesentre,  leiren selges gjerne i 20 kg sekker, og du kan gjerne ha hele sekken i en dobbel pallekasse.

Miks i trekull – det har porer i overflaten som suger til seg vann og avgir det igjen. NB! Bruk trekull, ikke briketter!

– Hvis du lader trekullet med næringsrik væske som gullvatten eller saften du får ut av markkompost, bokhasi eller kjøpt gjødsel, pluss sørger for et godt utgangspunkt med god jord og nok vanning, da har du gjort noen gode triks for å lykkes med trekasser, sier Andreas.

Bybonden har en siste oppfordring:

– Ikke gjør det for komplisert til å begynne med – noen sekker jord og kukompost vil gi greie resultater. Så kan du perfeksjonere etter hvert. Plantekasser skal være gøy, prøv deg frem.

OM BYBONDEN

Bybonden jobber på Losæter– et samarbeidsprosjekt mellom Norges Bondelag og Bjørvika Utvikling. Det er etablert 100 fem-kvadrats parseller til å dyrke økologisk mat der. Området er et offentlig rom på rundt fire mål, og rommer felles hage og bakehus i tillegg til parsellene. Følg  Bybondens blogg for å lære mer om hvordan lykkes med å dyrke i pallekarm.

Bli medlem

Trykk her for gratis vareprøver og magasin i postkassen.

Bokmerk denne siden

Du finner igjen siden under "Mine lagrede sider" på Min side. Du må være medlem for å bruke denne funksjonen. Bli medlem.

Bruker du hårkur? :