Skip to main content

På tur med barn Skap gode minner på tur.
Foto: yaymicro

10 hyggelige høstaktiviteter

Utehyggen er ikke over selv om sommeren er på hell. Vi gir deg noen kreative innspill på fine aktiviteter du kan gjøre med barna om høsten.

Stikkord: familie , Barn
Foto: yaymicro
1. Gå på skattejakt.

Skogen gir et fantastisk grunnlag for skattejakt, særlig om høsten. Engasjer barna til å finne fargerike blader, mose og morsomme steiner. En oppgave kan for eksempel være å finne fem ulike ting på en av stiene. Etterpå kan dere lage dekorasjon hjemme. Lim bladene på papir, mal rundt dem, og heng dem på kjøleskapet. Eller lag hår og tegn ansikt på en stein og sett den i vinduskarmen.

2. Utforsk dyrelivet.

Å finne småkryp er også en favoritt blant mange barn. La dem finne edderkopper, tusenbein, biller og mark. Ta gjerne med en liten bok om insekter også, så kan dere sammen lære om de ulike dyrene. Så kan dere lage en fantasifull historie om dem, hvor barna får dikte selv!

3. Lek villmarksfamilie.

Ta med kakao og pølser, og grill noe godt på bålet. Lær gjerne barna litt om å klare seg i naturen med det samme, for eksempel å tenne bål og spikke grillpinner.
Tips! Hakkespettbøkene er et fint utgangspunkt for å lære om naturen sammen med barna.

4. Sank bær og sopp.

 Å sanke bær og sopp er noe av det morsomste å gjøre for små barn. La dem konkurrere om hvem som får flest blåbær i bøtta eller kantareller i kurven. Etterpå kan dere spise sopp, stekt i panne med fløte. Og ha blåbær på frokostblandingen til barna.
NB! Du skal aldri spise sopp du ikke kjenner til, og pass på at barna ikke prøvesmaker på ukjent sopp.

5. Dra på båttur.

Det er mange som tror båtsesongen er slutt når høsten er her. Men båtsesongen kan egentlig vare året rundt. En varm høst er i alle fall ingen hindring for å reise ut på sjøen med barna. Dra ut på seiltur, ro til et sted der dere kan fiske eller dra på holmetur.

6. Besøk en åpen gård.

Det er flere muligheter til å besøke bondegårder før de tar inn dyrene for vinteren. Ofte er det færre besøkende om høsten også, så dere får bedre kontakt med dyrene. Kanskje er det også mulighet for barna å få seg en ridetur?

7. Besøk en fornøyelsespark.

Det er rimeligere å reise til fornøyelsesparker utenom sesong, og dere slipper de endeløse køene foran hver attraksjon. Flere parker er åpne til godt ut i oktober.

8. Ta dere en togtur.

Hva er koseligere enn å ta en togtur med familien? Her kan dere se ut, barna lærer mer om landet sitt og det er god plass til å vandre rundt. Målet er reisen i seg selv, og barn er som regel glade i å kjøre tog. Ta med små aktiviteter som barna kan holde på med underveis, og husk niste. Legg gjerne inn en fornøyelse dit dere kommer, en overnatting eller bare et hyggelig besøk til noen dere kjenner.

9. Kos dere på biltur.

 Pakk bagasjerommet og ta dere en tur med bilen. Dra på fjellet, til en naturpark eller på besøk til noen som bor et stykke unna. Unngå stress og ta lange og gode rastepauser. Og engasjer barna med bilquiz eller små konkurranser underveis.

10. Lek mørkegjemsel.

 Mange barn er mørkeredde, og høsten er en fin mulighet til å utforske mørket. Hva gjør vi når vi ikke ser? Hva skjer med balansen? Hvordan kan vi orientere oss? Finn en sti sammen, og ha gjerne med hodelykter eller lommelykter. Snakk om mørket og hva som skjer når vi ser dårligere. Dette er også en fin mulighet til å lære barna om hvorfor det er så viktig å bruke refleks - prøv å gå med og uten.

 Kilder: På streif, Barnemix.no, Grete Nordli, Styrer ved Klokkergaarden Kultur- og Naturbarnehage.

Bli medlem

Trykk her for gratis vareprøver og magasin i postkassen.

Bokmerk denne siden

Du finner igjen siden under "Mine lagrede sider" på Min side. Du må være medlem for å bruke denne funksjonen. Bli medlem.

Bruker du hårkur? :