Skip to main content

Far som hjelper datteren med å plante Planter og vekster er spennende for både små og store
Foto: yaymicro

Hagearbeid med gartnerspirer

Hvorfor ikke gjøre hagearbeidet til en trivelig og engasjerende aktivitet for hele familien? Gi barna små trillebårer og hageredskaper og la dem få være med å spa, så, vanne og plukke.

Stikkord: Barn , Hage
Foto: yaymicro

Barn som får lov til å følge utviklingen fra et lite frø som såes i jorden og forvandles til en fargerik blomst, lar seg garantert imponere. PlussTid har snakket med førskolelærer Miriam Morland om hvordan man kan inspirere barna til å bli glad i det som spirer og gror.

Ringblomster og blomkarse

– Har du noen tips til hva man kan så sammen med barna nå om våren?
– Ringblomster og blomkarse kan dere så med det samme frosten har sluppet taket. Erteblomster er fine å så inne – og så kan de plantes ut etter hvert. Dersom dere vil ha raske resultater, kan dere satse på sløyfeblomster. Disse kan der også så inne og senere plante ut. Praktvindel, som er en inneblomst, er fin å så i en potte i vinduskarmen nå som vi går inn i en lysere årstid, sier Morland. 

TIPS! La barna få en solsikke hver, som de selv kan ta ansvar for å stelle. Kanskje vil barna også gi solsikken sin et navn? Solsikker kan plantes inne i potter først og deretter plantes ut i hagen eller på balkongen.

Dyrke egen mat

Poteter, gulrøtter og urter som barna senere kan spise, er fint å plante nå om våren.
– Det er stor stas for barna å være med på og sette poteter om våren, deretter høste dem og til slutt lage sin egen middag, for eksempel potetstappe, sier førskolelæreren. 
Om våren kan man også plukke brennesle i hagen eller et annet sted du vet at disse vokser – og lage brenneslesuppe. Brenneslen sies å være vårens mest næringsrike plante. Den er proppfull av både vitaminer, mineraler, jern, kisel og kalsium. Ikke minst har neslen en god og mild smak.

Mestringsfølelse

Deltakelse i hagearbeidet kan gi barna en god følelse av felleskap og tilhørighet.
– Lytt til barnas tanker, spørsmål og forslag – og anerkjenn deltakelsen deres, råder Morland.

Gi barna små trillebårer og hageredskaper og la dem få være med å spa, så, vanne og plukke. De større barna kan gjerne få en egen hageflekk, som de selv får ansvar for å stelle.

– Knytt små historier til de ulike plantene. Ta bilder av utviklingen fra frø til utsprungen blomst. Det er også morsomt og lærerikt å prøve og tegne blomstene dere har sådd, sier førskolelæreren. 

Bli medlem

Trykk her for gratis vareprøver og magasin i postkassen.

Tone Aanderaa

Tone Aanderaa, ekspert på:Barn

Hei! Jeg heter Tone Aanderaa og er trebarnsmamma og jeg har mange års erfaring som helsesøster og fødselskursinstruktør. Mitt store ønske er at du skal føle deg trygg og mestre din nye rolle som gravid og mamma. Jeg gleder til å svare deg på det du lurer på.

Bokmerk denne siden

Du finner igjen siden under "Mine lagrede sider" på Min side. Du må være medlem for å bruke denne funksjonen. Bli medlem.

Bruker du hårkur? :