Skip to main content

Mor som leser sammen med barna Høytlesning åpner for læring på mange områder.
Foto: NTB Scanpix

Gi barna leseglede

Dra på en oppdagelsesreise inn i bøkenes fantastiske og eventyrlige verden, og lær barnet ditt å elske bøker!

Stikkord: Barn , lese , bøker

Gaven du som mor eller far gir ditt barn gjennom lesning er så verdifull! Denne kosestunden åpner for læring på så mange områder. Ved å lese for barnet ditt vil du styrke språkforståelsen, helt fra barnet er bitte lite.

- I bøkene møter barnet nye situasjoner og dermed også nye ord enn dere vanligvis kanskje møter i hverdagen, sier skribent og forfatter Karianne Gamkinn, kjent fra bloggen Mammadamen.

– Dette er en veldig fin måte å utvide ordforrådet og begrepsforståelsen på. Utviklingen av språket er tett knyttet til barnets evne til å sette ord på, forstå og reflektere over verdenen rundt seg.

Utvikler fantasi og leseferdighet
Språket er grunnleggende viktig for hvordan vi som mennesker presterer, først i skolen og fagene der, og deretter i jobb og som deltaker i samfunnet. – Høytlesning bidrar til at barnet utvikler fantasien, kreativiteten og tidlig lærer å tilegne seg kunnskap, sier Turid Noddeland Nygård, som er lærer og leseveileder i Arendal kommune.

Gjennom studier har det vist seg at barna som har positiv erfaring fra høytlesning, lettere lærer å lese. De har også større forutsetninger for å gjøre det bra på skolen.

Gjør bøkene tilgjengelige
Gi bøkene en naturlig plass i hjemmet, og ikke gjem dem bort høyt oppe i bokhyller. De er egentlig finest når man kan se at de er både lest og smakt litt på! -Bøker har fått like stor plass som andre leker her i huset, sier Karianne Gamkinn. Bruk biblioteket, og la barnet selv låne bøker som det tror det vil like å lese.

- Alt som forbinder lesing med kos er bra, sier forfatter, designer og illustratør Anne-Lise Borgen Rizzo som er gründer av bokstavlek-systemet Alfabetika. Hennes tips er å ta med bøker i tursekken sammen med nistemat og termos. - Når barna er små er det allikevel mange små pauser i løpet av en tur, så her har dere en ypperlig sjanse til å lese underveis.

Leseglede smitter
Gi barnet positive assosiasjoner til lesing og vis at du selv koser deg med bøker. Dette er noe de kan ta med seg resten av livet.- Skal barna bli glade i å lese, må man bruke tid på å vise dem at det er fint, forteller Karianne Gamkinn, som mener at lesing først og fremst bør være en familieaktivitet man gjør for å kose seg sammen. I en hektisk hverdag kan høytlesning om kvelden være en fin og rolig avslutning på dagen.

- Dere trenger ikke lese en hel bok. Sett av 15 minutter, og kos dere med det, råder Gamkinn. Anne-Lise Borgen Rizzo oppfordrer til å lage en koselig lesekveld på samme måte som vi skaper stemning rundt tv og film. - Pop litt popcorn, tenn lys, ta frem et pledd og les en god bok alle kan nyte sammen..

Lyst til å bli en bedre historieforteller? Kunsten å lese eventyr

Les det som er morsomt for barnet
Alle er forskjellige, og du kjenner barnet ditt best. Hva interesserer ditt barn?

- Bruk fantasien! Det er ikke alltid det er barnebøker som er det som vekker interessen mest. Kanskje vil barnet ha mer glede av en faktabok som i utgangspunktet ikke er beregnet for barn, oppfordrer Anne-Lise. Leseveileder Turid sier seg enig: - Etter min mening er all lesing bra! Selvsagt skal man være kritisk til hva man velger å lese, enten det er tegneserier eller bøker, men slik er det for oss voksne også.

-Det å lese en bok gir dere muligheten til gode samtaler, sier Karianne Gamkinn og utdyper: - Barnet kan kjenne seg igjen i historiene dere leser og åpne seg om ting det tenker og undrer på.

Boktips
  • Bukkene Bruse drar til badeland og Bukkene Bruse vender tilbake av Bjørn F. Rørvik
  • Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans av Holzwarth og Werner
  • Kart for oppdagere og eventyrlystne av Aleksandra Mizielinska og Daniel Mizielinski
  • Lille Gruffalo av Julia Donaldson
  • Tanker som flyr av Birte Svatun
  • Garmanns sommer av Stian Hole

Hva interesserer ditt barn?

Tenk at om barnet liker å lese det, så er det godt nok. Snakk ikke med barnet om gode eller dårlige bøker. Det viktigste er at dere leser, og ikke hva dere leser.

Relaterte produkter

Step 6-9 år

Jordan Step 3 in pack

Step 6-9 år har en rund og tett bust for optimal rengjøring av blandingstenner.

Mer om produktet

Step 3-5 år

Jordan Step 2 in pack

Spesielt utviklet for å dekke behovene til barn i alderen 3-5 år.

Mer om produktet

Step 0-2 år

Jordan Step 1 in pack

Step 0-2 år er tilpasset de aller minste barna og deres behov.

Mer om produktet

Solidox Barnetannkrem

Solidox Barnetannkrem

NYHET! Skånsom barnetannkrem med mild bringebærsmak

Mer om produktet

Bli medlem

Trykk her for gratis vareprøver og magasin i postkassen.

Tone Aanderaa

Tone Aanderaa, ekspert på:Barn

Hei! Jeg heter Tone Aanderaa og er trebarnsmamma og jeg har mange års erfaring som helsesøster og fødselskursinstruktør. Mitt store ønske er at du skal føle deg trygg og mestre din nye rolle som gravid og mamma. Jeg gleder til å svare deg på det du lurer på.

Bokmerk denne siden

Du finner igjen siden under "Mine lagrede sider" på Min side. Du må være medlem for å bruke denne funksjonen. Bli medlem.

Bruker du hårkur? :